Smanjen broj nemačkih kompanija koje planiraju povećanje cena

Broj nemačkih kompanija koje narednih meseci planiraju da podignu cene neznatno se smanjio, pokazuju nalazi minhenskog Instituta za ekonomska istraživanja Ifo. Pokazatelj očekivanih cena za naredne mesece u oktobru je u odnosu na septembar smanjen za 0,4 – na 15,3 bodova, prenosi seebiz.eu. 

Pokazatelj očekivanja najviše je pao u delatnostima povezanim sa potrošnjom.

Kod trgovaca hranom pokazatelj je pao s desezoniranih 53 boda na 41,6 boda, kod ostalih trgovaca s desezoniranih 31,8 boda na 28,3 boda, a kod pružalaca usluga s desezoniranih 35,1 boda na 29,3 boda.

To znači da će cene robe široke potrošnje i dalje rasti. Međutim, rast će se usporiti, a s njim i inflacija, rekao je Timo Wollmershäuser, rukovodilac istraživanja u Institutu Ifo.

U proizvodnji, u odnosu na prethodne mesece, nešto više kompanija planira da podigne cene, te je pokazatelj porastao sa 4,6 na 6,2 boda.

Energetski intenzivne industrije očekuju dalji pad cena – pokazatelj se u oktobru zaustavio na 19,5 bodova, dok je u septembru bio na sezonski prilagođenih 19,9 bodova.

Ostali proizvođači predviđaju rast cena (pokazatelj je porastao sa desezoniranih 9,9 bodova na 12,4 boda). Trend pada cena donekle je ublažen u građevinarstvu.

Foto: Pixabay, ilustracija