20 miliona tona stiže vozom – Gigantski građevinski poduhvat u Londonu oslanja se na železnicu (FOTO, VIDEO)

Britanski projekat brze železnice je u poslednje vreme u vestima bio uglavnom na meti kritika, zbog toga što je prestala izgradnja na severnim deonicama pruge, ali radovi se nastavljaju u jezgru ovog ogromnog građevinskog projekta. Kompanija zadužena za izgradnju brze železnice od Londona do Birmingema istakla je svoje napore da smanji saobraćaj i gužve na putevima u Velikoj Britaniji. Pošto veći deo pruge ide ispod zemlje, HS2 koristi partnere za železnički teretni transport da isporuči ogroman broj montažnih segmenata tunelskog prstena na njihovu lokaciju u severozapadnom Londonu, piše railfreteight.com.

Od februara ove godine, izvođaču radova na tunelu u Londonu (zajedničko preduzeće Skanska Costain STRABAG) betonski elementi tunelskog prstena stižu posebnim teretnim vozovima. Prefabrikovane komponente namenjene su za trajnu oblogu tunela, koji trenutno kopaju mašine za bušenje Sushila i Caroline.

Iz kompanije HS2 Limited, koja rukovodi ovim projektom, ističu da je zahvaljujući njihovoj posvećenosti korišćenju železnice ili plovnih puteva za transport materijala kad god je to izvodljivo, efikasno izbegnuto oko milion milja (1,6 miliona kilometara) transporta kamionima. Veliki deo tog saobraćaja uklonjen je iz okoline Londona.

Ušteda zbog prevoza delova za tunelske cevi železnicom

Fabrika Pacadar UK na ostrvu Grain u Kentu zadužena je za proizvodnju delova tunelskog prstena. Fabrika poseduje sopstvene železničke terminale, čime obezbeđujuće efikasne isporuke tereta vozom. Više od 120 vozova prevezlo je teret od ostrva Grejn do Vest Ruislipa, a u proseku je saobraćalo pet vozova nedeljno. Svaki voz na putu od pedeset milja (80 km) nosi 144 delova.

Foto: HS2

– Naš teretni program je rezultat opsežne saradnje između HS2 Ltd, naših izvođača, Network Rail-a i teretnih operatera – objasnio je Pat Cavlei, direktor HS2.

On je istakao posvećenost odgovornoj izgradnji i maksimiziranju uporebe železničke mreže za isporuku materijala.

– Odlukom da se koriste ove teretne rute uštedeli smo na hiljade tura kamionima. Očekujemo da će više od 20 miliona tona materijala biti prebačeno železnicom u prvoj fazi programa HS2 – rekao je Kouli.

Tokom perioda izgradnje, predviđeno je da 400 teretnih vozova bude u službi isporuke delova za tunel. Padacar ima iskustvo u ovoj oblasti, jer je proizveo segmente tunela za masivni projekat kanalizacije Thames Tidevai, koji takođe koristi železnički transport.

Uprkos rezovima na projektu, grdanja tunela napreduje

Vlada Velike Britanije je nedavno otkazala takozvani severni deo HS2 u Mančesteru, Šefildu, Liverpulu i drugim mestima na severu Engleske. Međutim, uprkos rezovima na projektu, izgradnja HS2 i dalje napreduje između zapadnog Londona i centralnog Birmingema. Operacije na izgradnji podzemnog tunela su uvek bile najistaknutiji deo projekta. Menadžeri projekta tvrde da su korišćenjem železnice za segmentni transport, emisije smanjene za 750 tona CO2, označavajući prekretnicu od milion izbegnutih kamionskih milja. Oni predviđaju ukupno smanjenje od 2.250 tona CO2 tokom partnerstva sa Pacadarom.

Foto: hs2.org.uk

HS2 Ltd i njegovi izvođači su spremni da nastave da rade sa teretnim operaterima kako bi maksimizirali železnički transport građevinskog materijala. Početkom 2024. godine, dve dodatne mašine za bušenje tunela će početi da rade na tunelu Northolt. Novo postrojenje u Hartlepoolu, na severoistočnoj obali Engleske, počeće proizvodnju segmentnih prstenova za istočni tunel Northolt. Fabrika je udaljena oko 400 kilometara od lokacije. Nije iznenađujuće što je železnički transport izabran za isporuku 35.000 segmenata.