„Transagent“ pruža logističku podršku u dopremi mehanizacije za izgradnju Koridora 11

Kineska „Shandong Hi Speed Group“ ukazala poverenje Pomorsko rečnoj agenciji „Transagent“ Beograd, članici „Transagent grupe“, jednoj od najstarijih špedicija sa nekadašnjih jugoslovenskih prostora. Pomorsko rečna agencija „Transagent“ jedina je firma iz Srbije koja će kineskom gigantu pružiti kompletnu logističku podršku u dopremi mehanizacije i materijala za izgradnju Koridora 11, navedeno je u saopštenju agencije „Transagent“.

– Osmi dan osmog meseca ove godine kao simbol sreće i razvoja, bio je za kinesku „Shandong Hi Speed Group“ dobar znak za početak radova na izgradnji deonice Koridora 11, od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga. Tradicija, stručnost, pouzdanost i posvećenost su kvaliteti domaće kompanije – pomorsko rečne agencije „Transagent“, koje su čelni ljudi kineskog giganta prepoznali kao dobar znak u izboru partnera u Srbiji, koji će im pružiti kompletnu logističku podršku u dopremi mehanizacije i materijala neophodnih za izgradnju deonica autoputa na Koridoru 11 – navodi „Transagent“ u saopštenju. Za kompanije u Srbiji to je svojevrsni poduhvat, jer dosad niko nije radio po principu pružanja usluga potpune logistike u transportu – od proizvodnih pogona fabrike do mesta isporuke (na EXW i FOB paritetima).

Zato je odluka „Shandong Hi Speed Group“ da ukaže poverenje domaćoj firmi, i potpiše ugovor sa „Transagent“-om, značajno priznanje kompaniji iz Srbije, stoji u saopštenju. Organizacija transporta, po principu „full logistics solution“, način na koji to radi „Transagent“, veoma je kompleksna i zahtevna, jer, nikada se ne radi o samo jednom vidu transporta. Potrebna je podrška dopreme pošiljke do luke otpreme (POL) iz proizvodnog pogona, organizacija manipulacije i utovara na brod u tačno definisanim terminima, organizacija pomorskog transporta „naročitih pošiljki“, manipulacije u luci prispeća (POD) i organizovanje dostave vangabaritnih pošiljki od luke istovara do mesta isporuke u Srbiji, navedeno je u saopštenju.

Da je dorasla takvom izazovu, „Transagent“ pokazao je u prethodnom periodu, kada je za jednu od šećerana iz „MK Group“-e dopremila celokupni pogon opreme za dešećeralizaciju na FOB Shanghai (free on board) kontrolišući celokupni tok transporta do samog mesta isporuke. Firme unutar „Transagent“ grupe uspešno sarađuju i sa dve velike evropske železare. Na železnicama Hrvatske 15% svih transporta su u organizaciji „Transagent“-a, kao i transport jedne petine svih roba koje se pretovaraju preko luke Rijeka. U aktuelnoj fazi saradnje kineske „Shandong Hi Speed Group“ sa Pomorsko rečnom agencijom „Transagent“ značajna su dva datuma – 29. jul 2014, kada su potisivanjem ugovora partneri ozvaničili svoju saradnju na projektu E763 koji će trajati narednih 36 meseci; i 30. septembar 2014. kada u luku Kopar stiže prva isporuka od 17 građevinskih mašina za potrebe izgradnje deonica Koridora 11.

Radi se o putnoj mehanizaciji (buldožeri, eskavatori, bageri i ostala prateća mehanizacija ). Transportno osiguranje celokupne pošiljke povereno je „UNIQA osiguranju“ (Sektor za transportno osiguranje) koje je dugogodisnji partner „Transagent Grupe“.

Izvor eKapija.