Brza pruga Beograd-Niš – Sa EIB potpisan grant od 175 miliona evra

Predstavnici Vlade Srbije i Evropske investicione banke u četvrtak, 30. marta,  potpisali su ugovor o dodeli bespovratnih 175 miliona evra. Reč je o drugoj tranši evropskog granta za izgradnju brze pruge od Beograda do Niša, prenosi Dnevnik. Dokument su potpisali potpredsednica Evropske investicione banke Liliana Pavlova, ministar građevinarstva Goran Vesić i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, kao i generalni direktor Infrastrukture železnice Srbije Nebojša Šurlan.

U izjavi posle potpisivanja, Pavlova je ocenila da se radi o podršci na realizaciji ključne strateške investicije.

– Verujemo da je investiranje u novu, modernu, brzu prugu koja će manje zagađivati od ključne važnosti za Srbiju, region i EU. Ona će omogućiti bolje veze među ljudima regiona i bolje mogućnosti za transport robe –  rekla je Pavlova.

Podsetila je da je EIB godinama izuzetno aktivna na Zapadnom Balkanu i dodala da je do sada obezbedila 7, 2 milijarde evra podržavajući ekonomiju regiona i najavila da će biti nastavljeno sa proširenjem saradnje.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je da je investicija u tu prugu veliki program pokrenut pre 30 dana koji podržava EU i da je njegova vrednost veća od milijarde evra.

– Sada pravimo drugi korak potpisivanjem novog sporazuma o grantu od 175 miliona evra što će učiniti da se ovaj projekat pomeri napred. Umesto sadašnjih šest sati, kada bude nova pruga, putovanje će trajati 100 minuta. To će biti velika korist za građane, benefit za ekonomiju Niša i okolnih oblasti, transport robe biće brži, a deo je i većeg projekta povezivanja Srbije sa evropskom infrastrukturom. Važan je korak da Srbija bude bliža EU – rekao je Žiofre.

Ministar Vesić je zahvalio na podršci na razvoju projekata u železnici i istakao da se železnice u Srbiji ubrzano menjaju. Naveo je da se posle brze pruge do Novog Sada gradi i takva pruga do Subotice, te da sada počinje izgradnja 228 kilometara brze pruge do Niša, kao i da očekuje da će u budućnosti biti građena brza pruga do Preševa. On je najavio srpsko-mađarsku inicijativu ka predstavnicima Bugarske, Grčke, Turske, Albanije i Severne Makedonije, za sastanak na temu nastavka projekta brzih pruga i ka tim državama.