TRENDOVI: Dostupnost visokokvalitetnih skladišta u Evropi i svetu

Dok Nemačka poseduje oko 4,2, a Sjedinjene Američke Države 3,5 m2 kvalitetnog skladišnog prostora po stanovniku, u Rusiji taj rezultat iznosi svega 0,2 m2, piše ruski logistički portal lognews.ru. 

Međunarodna konsultantska kuća Knight Frank analizirala je dostupnost visokokvalitetnog skladišnog prostora (koji uključuju nekretnine klase A i B) u regionima Rusije i došla do zaključka da je, uprkos prošlogodišnjem porastu obima potražnje, tržište visokokvalitetnih skladišnih prostora ove zemlje i dalje u fazi razvoja.

Knight Frank Research 2021 navodi koje su sve još zemlje takođe ispred Rusije – Kanada sa 4,5 m2 po stanovniku (ukupno 170 miliona m2 visokokvalitetnog skladišnog prostora), Velika Britanija sa 0,6 m2 (ukupno 38 miliona m2), Kina sa 0,4 m2 (ukupno 584 miliona m2). Nemačka poseduje ukupno 345 miliona kvadrata kvalitetnih skladišta (što je pomenutih 4,2 m2 po stanovniku), a SAD ukupno 1,16 milijardi m2 (3,5 m2 po stanovniku). U Rusiji ukupan rezultat iznosi svega 31 milion m2.

Očekivan razvoj u Rusiji 

U poređenju sa razvijenim zeljama u ovom segmentu, Rusiji nedostaje kvalitetan skladišni prostor, a tržište je daleko od zasićenja, piše lognews.ru.

Još jedna karakteristika Rusije jeste koncentracija visokokvalitetnih skladišnih nekretnina u dva glavna regiona – Moskovskom regionu (uključujući i Moskvu) i Lenjingradskoj oblasti (uključujući i Sankt Peterburg). U ta dva regiona nalazi se skoro 70% svih skladišnih kapaciteta A i B klase u Rusiji.

U gradskom području Moskve, kapaciteti iznose 0,9% kvalitetnog skladišnog prostora po stanovniku. To pokazuje da je i sama ruska prestonica na nižem nivou od konkurenata u svetu: u Njujorku dostupnost iznosi 1,6 m2 po stanovniku, u Varšavi 1,5 m2, Pragu 1,2 m2.

Konstantin Fomichenko, regionalni direktor sektora industrijskih nekretnina u kompaniji Knight Frank, ocenjuje da će se razvoj skladišnih kapaciteta u Rusiji nastaviti tokom narednih godina.

– Glavni faktor rasta biće povećanje u segmentu trgovine i to pre svega e-trgovine, što će zahetavti lokacije skladišnih objekata u blizini krajnjih kupaca. Osim toga, povećanje prometa zahtevaće upotrebu visokokvalitetnog skladišnog prostora, kako bi se omogućilo efikasno pružanje logističkih usluga. Drugi faktor rasta mogla bi da bude zastarelost sovjetskog fonda, u kome najveći procenat čine skladišta C klase. Korisnici takvih kapaciteta u budućnosti će sve više razmatrati iznajmljivanje prostora u kompleksima više kategorije, odnosno A i B – navodi Fomichenko.