TRŽIŠTE logističkih nekretnina u Srbiji – Grade se novi objekti, cene zakupa nepromenjene

Trend sa početka godine nastavio se i u drugom tromesečju 2022. Potražnja za skladišnim kapacitetima u Srbiji i interesovanje investitora i dalje rastu, donoseći nova otvaranja, kao i nove najave velikih projekata, pokazuje izveštaj konsultantske kuće CBRE o kretanjima u oblasti industrijskih nekretnina.

Prema podacima analize Belgrade Industrial Market Snapshot Q2 2022, cene zakupa distributivnih skladišta ostaju stabilne, na nivou od 4,25 EUR/m2 (prime rents), što je brojka koja je aktuelna već nekoliko kvartala. Prateći isti trend, cene zakupa za kapacitete nižeg kvaliteta, takođe su ostale na istom nivou, u rasponu od 1,50 do 3,50 EUR po kvadratu.

Druga četvrtina 2022. donela je nekoliko novih otvaranja na beogradskom tržištu industrijskih nekretnina – uglavnom je reč o distributivnim skladištima i proizvodnim objektima lake industrije, čime je broj kvadrata povećan za 22.000, te dostignut nivo od ukupno 1.033.000 m2

Kod distributivnih skladišta, analitičari izdvajaju dva važna projekta, oba u širem području Beograda, tačnije u Šimanovcima: završena je faza 6 u Industrijskom parku Beograd, a KLP je tržištu ponudio svoje treće distributivno skladište.

– Međunarodni developer Besico najavio je izgradnju svojih objekata u Novoj Pazovi. Prema dostupnim informacijama, planiraju razvoj Besico hale A, B i C. Nadalje, u Staroj Pazovi CTP planira izgradnja novog objekta Epsilon koji će u okviru kompleksa imati magacinske, tehničke, administrativne i pomoćne jedinice – dodaju analitičari.

Pored Epsilon projekta, CPT je najavio i izgradnju CTP Sigma. Osim toga, isti investitor je postao vlasnik nove parcele od 20 ha, u okviru Severne industrijske zone u Novom Sadu. Za sada, kompanija ne želi da otkriva planove za ovu lokaciju.

Kada je reč o projekatima koji su u izgradnji, ostalo je nekoliko meseci do završetka druge faze objekta kompanije Delta Transportni Sistemi.

– Još jedan projekat koji je predviđen za završetak u ovoj godini je nova faza kompleksa CTPark West, koji se nalazi u Šimanovcima – ističu analitičari.