Moller Maersk očekuje nastavak rasta potražnje i zarade u 2021.

Danski pomorski i logistički gigant A.P. Moller-Maersk izveštava o rekordnim rezultatima u drugom kvartalu 2021. Kako je saopšteno, nerevidirani prihodi su u drugom tromesečju porasli na 14,2 milijarde dolara, osnovna EBITDA na 5,1 milijardu dolara, a onovna EBIT na 4,1 milijardu.

Zahvaljujući takvim brojkama, Maersk je podigao prognoze za celokupnu 2021. godinu.

– Snažne kvartalne performanse uglavnom su posledica specifične tržišne situacije – snažnog oporavka potražnje, koja izaziva uska grla u lancima snabdevanja i nedostatak kapacita, navodi se u saopštenju kompanije.

Obim u pomorskom segmentu je porastao 15% u odnosu na uporedni period prethodne godine, dok su prosečne vozarine u drugom kvartalu 2021. za 59% više.

Izgledi za rast potražnje na globalnom tržištu za tekuću godinu revidirani su na 6-8 procenata (oko jedan procentni poen), i dalje uglavnom vođeni američkom potražnjom za kineskom robom, navodi se.

Shodno tome, Maersk je povećao svoj očekivani profit: kompanija sada na nivou 2021. očekuje ukupnu godišnju EBITDA u rasponu 18-19,5 milijardi dolara (što je oko 5 milijardi dolara više nego ranije, kada se računalo na 13-15 milijardi dolara), kao i osnovu EBIT u rasponu od 14-15,5 milijardi dolara (ranije 9-11 milijardi dolara).

Kompanija očekuje da će potražnja nastaviti da raste u drugoj polovini godine, kao i da će zarada u trećem kvartalu 2021. premašiti zaradu u drugom.

Ipak, Maersk procenjuje da će i u nastavku godine tržiše biti podložno nestabilnostima, više nego što je to uobičajeno – zbog privremene prirode trenutnih obrazaca potražnje, poremećaja u lancima snabdevanja i nedostatka opreme.

Izvor: Maersk 

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.