Zbog krize u Crvenom moru moguća i suspenzija zabrana na Breneru

Kao odgovor na tekuću krizu u Crvenom moru, Italijanska federacija drumskog transporta (FAI) pozvala je Evropsku uniju da izvrši pritisak na Austriju da ukine ograničenja za kamione koji koriste prolaz Brener, čime bi se stvorili brži koridori za kretanje robe od italijanskih luka do konačnih odredišta širom Evrope.

Paolo Uge, predsednik udruženja, navodi da će se tako ubrzati transfer robe sa brodova na kamione i vozove i stvoriti strateške alternative tradicionalnim pomorskim rutama.

– Kriza u Crvenom moru zahteva potragu za drumskim ili železničkim alternativama, za transport robe do severnoevropskih zemalja – primećuje Uge.

Cilj predložene intermodalne rute je da se pomorski i drumski sektor „ujedine“, stvaranjem brzih koridora iz italijanskih luka. Uge preporučuje sistem koji bi koristio funkcionalnost italijanskih luka za značajno smanjenje vremena tranzita, osiguravajući da roba može stići u zemlje severne Evrope za samo 3-4 dana, za razliku od 7-8 dana potrebnih za obilazak Gibraltara.

Međutim, Uge kaže da ograničenja za kamione koje je Austrija uvela na Breneru ometaju uspeh ovih koridora. On poziva na privremenu suspenziju ovih zabrana.

U molbi italijanskoj vladi, Ugge je pozvao Evropsku komisiju da preduzme hitne mere kako bi se eliminisale sve prepreke za prelazak alpskog luka.

Foto: Pixabay/Susanne

  • MOŽDA VAS ZANIMA I:

Novi železnički servis Kina-Milano – Alternativa zbog vanredne situacije u Crvenom moru