Važne vesti za logističare: šta kažu prognoze za 2023?

Vrednost globalnog tržišta ugovorne logistike u 2023. trebalo bi da poraste za 3,1% u odnosu ovogodišnje rezultate, pokazuje studija konsultantske kuće Transport Intelligence (TI). Ipak, prema predviđanjima stručnjaka, Evropa će biti među tržištima najsporijim rastom. 

Prema analitičarima TI, vrednost globalnog tržišta ugovorne logistike dostići će 253,7 milijardi evra u 2023. godini. Ovo predstavlja povećanje od 3,1% u odnosu na aktuelnu godinu. Stručnjaci ističu da će to biti nešto manji rast od onog koji se očekuje za 2022. godinu (oko 3,5%). Zanimljivo je podsetiti i da je na početku ove godine procenjeno da bi rast u 2022. mogao da pređe 7%.

Očekuje se da će na promenu prognoze i slabljenje rasta u 2023. godini uticati pogoršanje opšte globalne makroekonomske situacije. Ovo posebno utiče na evropsko i severnoameričko tržište – drugo i treće najveće globalno tržište (sa 29,2% i 23,3% udela, respektivno), za koja se očekuje da će ubeležiti prilično nizak rast naredne godine.

Evropa ostaje na ovogodišnjem nivou

U Evropi se očekuje rast tržišta ugovorne logistike za samo 0,6% u odnosu na prethodnu godinu, te će ono u 2023. ono dostići vrednost od oko 74,1 milijardu evra. Glavni razlog ovako slabog rasta je pre svega ekonomska stagnacija Starog kontinenta. Prema proceni Međunarodnog monetarnog fonda, rast BDP-a u Evropi iduće godine biće oko 0,3%.

Situacija će biti nešto bolja u Severnoj Americi, gde se očekuje da će segment ugovorne logistike sledeće godine povećati vrednost za 2%. Međutim, i ovo će biti slabiji rezultat od globalnog proseka. Procenjena vrednost dostiže 59,2 milijarde evra.

Azija će ponovo potvrditi svoju dominaciju, u Rusiji se očekuje pad

Motor rasta globalnog tržišta biće region Azije i Pacifika. Očekuje se da će vrednost tržišta logističkihi usluga u ovoj oblasti rasti za 5,7% u 2023. godine, učvršćujući globalnu lidersku poziciju regiona. Osim toga, region Azije i Pacifika karakteriše relativno visok prognozirani privredni rast u 2023. godini, što će takođe uticati na razvoj tržišta ugovorne logistike. Prema prognozi MMF-a, ekonomski rast u Aziji će sledeće godine biti 4,1% (u poređenju sa 0,3% u Evropi i 1% u Severnoj Americi).

TI ističe kako se očekuje da će samo tri regiona – Azija, Severna Amerika i podsaharska Afrika – rasti brže u 2023. nego u 2022. godini. Azija i podsaharska Afrika takođe će rasti brže od globalnog proseka. Očekuje se da će tržište MENA (Bliski istok i Severna Afrika) premašiti ovaj prosek.

Očekuje se da će se vrednost tržišta ugovorne logistike u 2023. smanjiti samo u regionu Rusije, Kavkaza i Centralne Azije (prognoziran pad od 1,5% u odnosu na prethodnu godinu), prenosi trans.info.