Borba sa korona-krizom – Kuehne+Nagel Group objavila rezultate za prvu polovinu 2020.

Grupacija Kuehne+Nagel objavila je rezultate za prvu polovinu 2020. godine i najavila vanredni sastanak upravnog odobra za 2. septembar.

Neto promet u prvoj polovini 2020. iznosio je 9.808 miliona švajcarskih franaka, što je pad od 7,5% u odnosu na godinu ranije. EBITDA je bila 799 miliona franaka (-8,1%), EBIT 419 miliona franaka (-18%), dok je profit smanjen oko 19,5% i iznosio je 309 miliona franaka.

– Tokom prve polovine godine uspeli smo da se uspešno borimo sa krizom, uz odličnu saradnju sa globalnim lancima snabdevanja, povećanje učešća na tržištu, pažljivo upravljanje kapacitetima i aktivno upravljanje troškovima – navodi se u saopštenju K+N.

Korona kriza, koja je dovela do zatvaranja većine zemalja, imala je dubok i iznenadan uticaj na međunarodnu trgovinu, rekao je Detlef Trefzger, CEO Kuehne+Nagel International AG.

– Preduzeli smo prave mere i uspešno vodili Kuehne + Nagel i u ovim teškim uslovima. Očekujemo da će druga polovina godine i dalje biti obeležena velikim nesigurnostima, za koje je naša grupacija dobro pripremljen zahvaljujući agilnoj strukturi, upravljanju troškovima i visokokvalitetnoj ponudi.

Pomorski transport

U prvoj polovini godine, očigledno loše stanje na tržištu dovelo je do smanjenja broja pošiljki i pada poslovanja u sektoru pomorskog transporta.

– Kuehne+Nagel Group uspela je da stekne tržišni udeo u odabranim, profitabilnim industrijama, uključujući farmaceutsku industriju, transport hladnjačama i e-trgovinu. Dobar razvoj poslovanja u ovim oblastima i upravljanje troškovima nisu u potpunosti nadoknadili značajan pad u visokom profitabilnom portfelju klijenata malih i srednjih preduzeća – navodi se u saopštenju.

U drugom kvartalu 2020. broj kontejnera smanjen je za 11,7% u poređenju sa istim periodom prošle godine – na 1,1 milion TEU-a. Neto promet pomorskog transporta pao je na gotovo 1,7 milijardi švajcarskih franaka, a EBIT na 88 miliona švajcarskih franaka.

Uprkos nestabilnom tržištu, zainteresovanost kupaca za CO2 neutralna rešenja u pomorskom transportu i dalje je na visokom nivou. Fokus je prevashodno bio na kompletnim, klimatsko neutralnim rešenjima za lance snabdevanja.

Avio transport

Velika potražnja za robom u drugom kvartalu 2020. dovela je do kratkoročnog, blagotvornog pomaka u asortimanu proizvoda.

Osim toga, kompanija je ciljano počela da klijentima nudi prevoz robe teretnim avionima, budući da transport robe putničkim letovima nije bio dostupan u drugom kvartalu 2020.

Ovi faktori, u kombinaciji sa aktivnim upravljanjem troškovima, doveli su do profitabilnosti, kao i do proširenog učešća na tržištu. Nakon što je od juna postepeno nastavljeno pružanje usluga putničkog prevoza, primećena je blaga normalizacija opštih uslova na tržištu.

Sa 315.000 tona, obim avio transporta tereta u drugom kvartalu 2020. godine bio je 22% niži u odnosu na isti period prošle godine. Neto promet je porastao na 1,4 milijarde švajcarskih franaka, a EBIT na 110 miliona švajcarskih franaka.

Postignut je napredak u automatizaciji procesa, posebno u implementaciji AirLOG-a, rešenja Kuehne + Nagel kompanije za upravljanje transportom koje igra ključnu ulogu u procesu digitalizacije.

Drumski transport

April i maj 2020. godine obeležio je značajan pad broja porudžbina u sektoru drumskog transporta.

Međutim, potražnja je primetno oživela od juna. Konkretno, potražnja za domaćim evropskim prevozom uveliko je dostigla nivoe zabeležene pre krize.

U Severnoj Americi potražnja za svim segmentima proizvoda – sa izuzetkom farmaceutske industrije i e-trgovine – bila je značajno manja nego u prethodnoj godini.

U drugom kvartalu 2020. godine, neto promet smanjen je na 721 miliona švajcarskih franaka, a EBIT je smanjena na 9 miliona švajcarskih franaka.

Zbog visokog stepena prihvaćenosti na tržištu, digitalna platforma za rezervaciju kapaciteta eTrucknow proširena je i na druge zemlje u Aziji.

Ugovorna logistika

U ugovornoj logistici, značajno smanjenje potražnje u drugom kvartalu 2020. godine ublaženo je strogim upravljanjem troškovima. Osnovna roba i e-trgovina, koje sada čine oko polovinu portfelja ugovorne logistike, beleže značajno veću potražnju. Obezbeđivanje operacija, čak i tokom karantina, dovelo je do povećanja tržišnog udela.

U drugom kvartalu 2020. godine, neto prihod smanjen je na 1,1 milijardi švajcarskih franaka, a EBIT na 28 miliona švajcarskih franaka.

Sektor ugovorne logistike će uz pomoć prilagođenih rešenja nastaviti da proširuje svoju poziciju u oblastima farmaceutske industrije i e-trgovine, navodi se u saopštenju K+N.

Mreža Kuehne+Nagel obuhvata 109 zemalja, a ova grupacija zapošljava oko 80.000 ljudi. Prema podacima sa zvaničnog sajta, K+N širom sveta ima oko 400.000 klijenata. 

Izvor/foto: kuehne-nagel.com

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.