Vi pitate, stručnjaci odgovaraju – Nova rubrika na PlutonLogistics portalu

Transport robe je dinamičan proces koji svakim danom otvara nova pitanja. Koliko različite robe postoji, toliko je i različitih pakovanja, procedura, uslova za transport… Koliko je različitih destinacija za prevoz robe, toliko je i različitih rešenja u pogledu rute, prevoznih sredstava, roka isporuke… Spoljna trgovina zahteva mnogo znanja u oblasti procedura, zakona, sporazuma, osiguranja…

Koliko god da su spoljna trgovina i industrija transporta robe dinamične privredne grane, logistička rešenja za njih su fleksibilna, a kompanije koje se bave pružanjem ovih usluga neprestano tragaju za inovativnim modelima. Kako bismo odgovorili na vaša pitanja u pogledu transporta robe, kao i svih procedura i situacija koje taj transport prate, pokrenuli smo novu rubriku PITANJA I ODGOVORI u kojoj možete da pitate, a mi da tražimo odgovore.

Imate pitanja u vezi sa transportom, skladištenjem i carinjenjem robe?

Naš partner u oblasti špedicije (transport, skladištenje, carinjenje) je kompanija cargo-partner. Austrijski cargo-partner je privatna infologistička transportna kompanija koja nudi sveobuhvatni portfolio usluga avionskog, pomorskog, drumskog transporta i skladištenja, sa posebnom ekspertizom u oblasti informacione tehnologije i optimizacije lanca snabdevanja. U Srbiji, kompanija postoji više od 15 godina i u ponudi ima rešenja za najrazličitije industrije.

Imate pitanja u vezi sa carinskim propisima, prekršajima, međunarodnim ugovorima?

U trgovini veoma je važno poznavanje međunarodnih sporazuma i carinskih propisa u različitim zemljama. Za sva pitanja u vezi sa carinskim propisima, carinskim prekršajima, međunarodnim ugovorima i ostalim pravnim pitanjima, odgovore ćemo potražiti u advokatskoj kancelariji Janković, Popović, Mitić (JPM) koja je član Evropske mreže carinskih eksperata (ECCN).

JPM ove godine obeležava tri decenije iskustva u zastupanju najprestižnijih srpskih kompanija i međunarodnih klijenata na tržištu Srbije i u regionu Jugoistočne Evrope.

Kao član ECCN, udruženja evropskih pravnika sa izuzetnom stručnošću u primeni evropskog carinskog prava, u poziciji su da pristupe i reše probleme svojih klijenata iz šire perspektive u pogledu složenih carinskih pitanja u: redovnim postupcima carinjenja i postupcima naknadne kontrole; primeni carinskih propisa u vezi sa utvrđivanjem (ne)preferencijalnog porekla, Zakona o carinskoj tarifi, aktivnog i pasivnog oplemenjivanja, privremenog uvoza, reeksporta, upravljanja carinskim skladištima i tretmana robe u carinskim skladištima, analize uzoraka itd.; upravnim postupcima (pred carinskim organima i Ministarstvom finansija) i sudskim postupcima (prekršajni sudovi i Upravni sud).

– Akumulirali smo veliko znanje u svim značajnim industrijama, od energetike do bankarstva, transporta, proizvodnje i telekomunikacija; ostali smo ostali verni pionirskom duhu koji nas je uvek privlačio najnovijim trendovima i razvojima. Danas pružamo podršku klijentima u sektorima rasta kao što su obnovljivi izvori energije, zaštita podataka o ličnosti i nauke o životu, nudeći inovativna rešenja i proaktivni pristup u otkrivanju novih rešenja. Naša stručnost, iskustvo i posvećenost profesionalnoj izvrsnosti znače da smo na dnevnom nivou uključeni u značajne slučajeve i transakcije, dok nas visoka reputacija među klijentima i kolegama svrstava među vodeće advokatske kancelarije u direktorijumima nezavisnih advokatskih firmi kao što su Chambers & Partners, Legal 500 i IFLR1000 – ističu u JPM.

Imate pitanja u vezi sa osiguranjem robe i prevoznika?

Tema koja je izuzetno važna jeste osiguranje robe i različita pitanja u vezi sa njim – koje osiguranje šta pokriva, koja su obavezna, a koja preporučena osiguranja itd. Na vaša pitanja odgovaraće stručnjaci iz kompanije Generali.

Generali je jedan od najvećih svetskih pružalaca usluga u oblasti osiguranja i upravljanja sredstvima. Kompanija je osnovana 1831. godine, posluje u 50 zemalja sveta i 2019. godine njen ukupni prihod od premija iznosio je preko 69,7 milijardi evra. Sa skoro 72.000 zaposlenih i 61 milionom klijenata, Grupa je lider u Evropi i sve je prisutnija u Aziji i Latinskoj Americi.

Svake nedelje ćemo objavljivati odgovore na vaša pitanja, a u novoj rubrici moći ćete i da pretražite arhivu i pronađete interesantne i korisne informacije.

Pošaljite nam svoja pitanja u vezi sa transportom, skladištenjem, špedicijom, neophodnim papirima koji prate robu, carinskim procedurama, međunarodnim ugovorima i bileteralnim sporazumima, a mi ćemo odgovore potražiti kod kompetentnih stručnjaka!

POŠALJI PITANJE – POTRAŽI ODGOVOR