(VIDEO) „Mercedes“ dronom dostavlja kafu u Cirihu

„Mercedes-Benz“ preduzima sledeći korak u ambicioznom projektu da u isporuci robe koristi bespilotne letelice, a to će testirati u Cirihu gde namerava da dostavlja kafu.

U toku probnog testiranja, kupci će moći da naruče robu od „Black & Blaze Coffee Roasting Co“ putem švajcarske platforme za online kupovinu „Siroop“. Pržionica kafe će pakovati porudžbinu na licu mesta, a umesto slanja u skladište „Siroop“-a, po kafu će dolaziti dronovi koji  potom lete na četiri fiksna mesta u Cirihu – oko 6,2 kilometara. Zatim sleću na krovove minibuseva „Mercedes-Benz Vito“, koji voze poslednji deo do tačne adrese, dok dronovi lete nazad u „Black & Blaze“.

– Imamo neverovatnu priliku da napravimo najsveobuhvatniju tehnologiju korišćenja dronova u urbanom okruženju. U pitanju je rana faza, ali ovaj koncept će  kupcima i partnerima u projektu pomoći u napredovanju razvoja tehnologije – rekao je Stefan Maurer iz kompanije „Mercedes-Benz“.

Pilot projekat, koji je započeo 24. septembra, deo je 500 mil EUR ulaganja koje je „Mercedes“ prošle godine najavio kako bi ubrzao vreme isporuke za online naloge.