(VIDEO) U DB Schenker skladištu rade roboti hrvatskog startapa Gideon!

Nakon uspešnog testiranja, kompanija DB Schenker počela je upotrebu Gideon Brothers autonomnih logističkih robota u svom skladištu u Lajpcigu u Nemačkoj.  Robot kompanije Gideon Brothers podiže 800kg i dizajniran je tako da se bezbedno kreće oko ljudi i opreme, kao i da pomera druge mašine. Takođe, sadrži autonomni sistem zasnovan na vizuelnoj percepciji, koji integriše mašinsko učenje sa stereoskopskim kamerama za kreiranje vizuelnih mogućnosti robota sledeće generacije.

Roboti takođe imaju baterijski sistem koji je zamenjiv i tokom rada, čime se obezbeđuje minimalno vreme za punjenje.

Eksavijer Garijo (Xavier Garijo), član odbora za ugovornu logistiku u Schenker-u, rekao je;

– U  našim naporima da ponudimo strateške prednosti za naše klijente u sve složenijem digitalnom okruženju, DB Schenker kontinuirano istražuje mogućnosti integrisanja inovacija vizionarskih start-up kompanija.

Tokom pilot testiranja, roboti su automatizovano izvršavali zadatke povezane sa redovnim izvršavanjem narudžbina, ubrzavajući ih i omogućavajući zaposlenima da se fokusiraju na složenije zadatke. Nekoliko nedelja nakon što je započet projekat, DB Schenker je proširio pilot testiranje dodavanjem značajnog broja novih mesta za pokupljanje i dostavljanje robe.

Tokom prvog meseca pilot testiranja, tipična daljina koju su roboti prevaljivali prelazala je 26 km nedeljno.

Matija Kopić, izvršni direktor i suosnivač Gideon Brothers, rekao je:

– Naše mašine doživljavaju svet na isti način kao i mi – obradom vizuelnih informacija i razumevanjem onoga što ih okružuje i kako se to odnosi na njihove zadatke“.

– Ovo je tehnološki napredak. Samoupravljajuće mašine, koje su vizija i veštačka inteligencija pokrenule, uspeće tamo gde ranija tehnologija nije uspela – postaće sveprisutne u industrijskim okruženjima. Neverovatno smo ponosni na to što smo izgradili tim koji ima potencijal – viziju i stručnost – da promeni rukovanje robom u zatvorenim okruženjima za proizvodnju i logistiku.

Kompanija Gideon Brothers je ranije ovog meseca završila sa drugim krugom prikupljanja početnog kapitala, sakupivši 2,65 miliona evra (2,3 miliona funti), uz pomoć investitora poput NJF Capital, čiji je osnivač Nikol Junkerman (Nicole Junkermann).

Više informacija o ovoj hrvatskoj firmi saznajte OVDE.

Foto: DB Schenker