5 SAVETA: kako smanjiti stres dok ste na putu

Iako vožnja kamiona ima svoje prednosti, ovaj posao često donosi stresne situacije. Portal americatruckdriving.com predlaže 5 saveta kako da smanjite stres dok ste na putu.

1. Spavajte

Neverovatno je kako dobar noćni san može pobošljati raspoloženje, povećati nivo energije i smanjiti stres. Iako su periodi odmora vozača propisani i zakonom, ako se osećate umorno ili iscrpljeno, odvojite dodatnih sat ili dva da povratite snagu.

2. Skrenite misli

Vozači kamiona imaju mnogo vremena za razmišljanje i razmišljanje i razmišljanje – o različitim životnim izazovima. Ako se nađete u teškim okolnostima, uključite audio knjigu ili podcast kako biste razbistrili misli. Postoji mnogo zanimljivih tema o kojima možete da naučite nešto novo – od krimi priča, istorijskih emisija, do aktuelnih događaja i nišnih tema.

3. Pripremite se 

Vozači kamiona imaju rokove kao i radnici u svih drugim industrijama. Ipak, žurba ponekad može da dovede do toga da sve ide još sporije. Odvojite dovoljno vremena da pregledate kabinu, spakujete sve što vam je potrebno itd., kako ne bi došlo do dodatnog stresa, jer ste nešto zaboravili.

4. Hranite se zdravo

Nije tajna da ishrana utiče na naše zdravlje, energiju i raspoloženje. Ako vam se čini da u poslednje vreme ne jede ništa drugo osim brze i nezdrave hrane i pijete litre kafe, pravo je vreme da se zaustavite i napravite zaokret! Idite u prodavnicu i kupite voće, povrće, orašaste plovode i hranljive grickalice. Napunite svoj frižider pripremljenim jelima, koja se mogu lako ugrejati.

5. Podsetite se lepih stvari

Bez obzira na to koliko dugo ste vozač kamiona, sigurno postoje lepi trenuci u ovom poslu, kojih želite da se prisetite. Takođe, nije loše ni da povremeno vratite film unazad i setite se na čemu sve u životu treba da budete zahvalni. Pozovite porodicu ili prijatelje i razgovarajte o lepim stvarima vrednim hvale.