Borovnice „na daljinski“: Miroslav iz kamiona upravlja sistemom za navodnjavanje

Jedan vozač ovih dana izazvao je pažnju medija u Srbiji, zbog dopunskog posla kojim se bavi. Miroslav Aničić je naime i uspešan poljoprivrednik –  u Ljutovnici kod Gornjeg Milanovca gaji borovnice, a zahvaljujući savremenim tehnologijama sa bilo koje lokacije u Evropi upravlja sistemom za navodnjavanje.

Sve više poljoprivrednika u selima rudničko-takovskog kraja opredeljuje se za proizvodnju borovnica. To voće se, kako se procenjuje, gaji na više od dvadeset hektara.

Porodica Aničić se bavi proizvodnjom borovnica već nekoliko godina, a na 20 ari imaju 1.300 saksija. Po stablu uberu nešto manje od kilograma. Kako kažu, zadovoljni su ovogodišnjim rodom, iako je i na njihov zasad uticalo promenljivo vreme.

Da bi ostvarili kvalitetnu proizvodnju, Aničići se oslanjaju na savete savete stručnjaka, ali i na savremene tehnologije.

– Najvažnije je praćenje, analiza zemlje, supstrata, lista i ploda. Bez toga ne može niko da očekuje rod i da radi napamet. To je uslov da bi se radilo – dodaje Aničić, objašanjavajući da, osim u jeku berbe, u zasadu ne mora da bude stalno. To im mnogo znači i iz razloga što je zasad udaljen oko 30 kilometara od kuće a i zbog prirode posla koji Miroslav obavlja.

– Pošto mi posao specifičan – ja radim kao vozač, iz cele Evrope puštam sistem, a uvid imam „daljinski“, putem SMS poruke – kaže Aničić.

Proizvođači borovnice su ove godine zadovoljni rodom, ali ne i otkupnom cenom, pa se očekuje da će jedan deo roda otići u preradu.

Kako izgleda imanje porodice Aničić, pogledajte u prilogu Radio-televizije Srbije!

Izvor: RTS