(FOTO) Da li ste za Princ pivo?

Sve je počelo kada su jednog popodneva princ Đorđe Karađorđević i srpski privrednik Jovica Božić u lokalnom pabu u Londonu pili tradicionalni engleski biter. Reč po reč, došli su na ideju da ga ponude i u Srbiji. Uz drugo pivo su se dogovorili da bi bilo super da se pivara zove „Princ“, a posle trećeg, krenuli su u razgovor o tome gde mogu kupiti kompletnu pivaru u našoj zemlji i koliko bi to moglo da košta.

Odlučili su da pivaru smeste u staru austrougarsku zgradu u Omoljici, koja ima svoje podrume, i krenuli u renoviranje objekta.

Princ“ trenutno proizvodi četiri vrste tradicionalnih engleskih piva REAL ALE, čije se odležavanje odvija u caskovima (tradicionalnim engleskim buradima) – Kruna, Princ IP, Derbi (biter) i London (porter). Ovo nepasterizovano, nefiltrirano pivo, bez dodataka CO2, toči se ručnim mehaničkim pumpama. Sve vrste, nude i u flašama.

Piva ove pivare mogu se naći u dvadesetak lokala u Beogradu, u Omoljici uz podrum imaju i pivnicu, a u Pančevu kafe-pivnicu „Princ“. Na beogradskom aerodromu su otvorili „Princ bar“.

Budući da je zanatsko pivo pre svega namenjeno hedonistima, koji znaju da uživaju u novim ukusima, uz njega se formirao i pivski meni. U Austriji i Nemačkoj su to kobasice, rebarca, kolenice i krilca, a Princ uz pivo nudi – domaće čvarke.

Najlepše je u svom selu

Jovica Božić i porodica princa Tomislava Karađorđevića (čiji je Đorđe sin) i princeze Linde, više od tri decenije su komšije u Londonu. Sa Karađorđevićima je i dobar prijatelj, iako ističe da „nije ni rojalista, ni socijalista“, ali da poštuje tradiciju.

– Želja mi je da deo engleske kulture i osećaja za nasleđe prenesem i u našu zemlju. Meni je najlepše u mom banatskom selu Omoljica, gde sam odrastao i gde znam svaku kuću i one koji u njoj žive. Naravno, nisam zaboravio ni rodnu Manjaču i Bosnu, odakle su mi koreni. Tomislavova porodica ima sličan osećaj za tradiciju i mislim da zato naše prijateljstvo traje. I oni i ja smo ponosni na Srbiju i srpsku kulturu, a mislim da smo dobri ambasadori našeg naroda u kraju u kome živimo. Biti Srbin u Engleskoj poslednjih decenija nije bilo lako, ali mi smo uspeli da budemo dragi gosti kod mnogobrojnih komšija u Engleskoj. Nismo se nikad stideli svojih različitosti i da kažemo ko smo i odakle smo.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.