Odabran novi kamion godine! (FOTO, VIDEO)

Holandski proizvođač kamiona DAF osvojio je nagradu International Truck of the Year 2022 za svoju novu generaciju kamiona za transport na velike udaljenosti.

Ovo priznanje od 1977. dodeljuje međunarodni žiri koji se sastoji od 24 urednika i novinara iz najznačajnijih međunarodnih medija posvećenih komercijalnim vozilima i transportu. Godišnja nagrada dodeljuje se kamionu koji je predstavljen u prethodnoj godini, a koji je dao najznačajniji doprinos efikasnosti drumskog transporta.

Nakon opsežne serije testova, žiri je DAF-u dodelio nagradu za vozila KSF, KSG i KSG⁺ kojima su postavili „novi standard u industriji u efikasnosti, bezbednosti i udobnosti vozača“.

Na ceremoniji dodele nagrade, Gianenrico Griffini, predsednik žirija International Truck of the Year 2022, pohvalio je nove modele DAF-a zbog njihove efikasnosti i raznovrsnosti karakteristika.

– DAF je prvi proizvođač kamiona koji je predstavio potpuno novu generaciju kamiona koja je razvijena imajući na umu nove evropske propise za mase i dimenzije kamiona. Rezultat je serija atraktivnih i aerodinamičnih kamiona koji garantuju efikasnost, bezbednost i udobnost vozača. Novi KSF, KSG i KSG⁺ nude odličnu direktnu vidljivost koju pružaju veliko, zakrivljeno vetrobransko staklo, bočni prozori sa niskim pojasevima i prozor za pregled ivičnjaka. Ove karakteristike – zajedno sa sistemom digitalnog vida koji zamenjuje tradicionalne bočne retrovizore i novu kameru za ugao – nude pogled sa svih strana, štiteći ranjive učesnike u saobraćaju – rekao je Griffini.

Osim ove, DAF je osvojio i „Truck Innovation Award 2022“ za svoj KSF inovativni kamion sa motorom na vodonik. Ron Borsboom, izvršni direktor za razvoj proizvoda DAF-a, rekao je da ova nagrada pokazuje da pred motorom sa unutrašnjim sagorevanjem još uvek postoji obećavajuća budućnost.

Listu svih kamiona koji su nagrađeni tokom više od 4 decenije, pogledajte OVDE. 

Izvor: Kancelarija Ivanović/trans.info

Foto: daf.com