Poštanska marka povodom 70 godina od osnivanja Saobraćajnog fakulteta

Pošta Srbije 11. septembra pušta u opticaj prigodno izdanje poštanskih maraka „70 godina od osnivanja Saobraćajnog fakulteta – Univerziteta u Beogradu“, posvećeno jubileju ove najstarije i najvažnije visokoobrazovne institucije u oblasti saobraćajnog inženjerstva u celoj Jugoistočnoj Evropi.

Motiv na marki je zgrada zdanja Saobraćajnog fakulteta, na adresi Vojvode Stepe 305,  gde je fakultet smešten od 1978. do danas. Arhitektonsko rešenje zdanja Saobraćajnog fakulteta je, inače, nagrađeno Oktobarskom nagradom grada Beograda.

Istorija Fakulteta počinje osnivanjem Visoke saobraćajne škole 8. septembra 1950. godine, a juna 1960. godine Zakonom o univerzitetima osnovan je i Saobraćajni fakultet Univerziteta u Beogradu.

Tokom 70-godišnje tradicije, odškolovao je više od  9.500 diplomiranih inženjera saobraćaja, master inženjera saobraćaja i magistara saobraćaja, kao i oko 200 doktora tehničkih nauka.

Danas, naučna i stručna znanja u oblasti drumskog, železničkog, vodnog, vazdušnog, poštanskog, telekomunikacionog saobraćaja i logistike, stiče oko 2.000 studenata na mnogobrojnim savremenim studijskim programima. Saobraćajni fakultet realizovao je više od 2.000 projekata, ekspertiza i studija, uključujući i učešće u 17 velikih evropskih istraživačkih poziva.

Izdanje Pošte Srbije sadrži poštansku marku, koverat prvog dana (FDC) i prigodan žig.

Stručnu saradnju u realizaciji izdanja obezbedio je prof. dr Nebojša Bojović, dekan Saobraćajnog fakulteta u Beogradu. Umetnička realizacija izdanja delo je Anamari Banjac, kreatorke maraka Pošte Srbije, navodi se u saopštenju Pošte.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.