Prevoznička kompanija prestaje da zapošljava pušače!

Američka kompanija U-Haul International – Vi vozite objavila je da obustavlja zapošljavanje „nikotinskih korisnika“: i pušača cigareta, i korisnika e-cigareta, i korisnika proizvoda za „vaping“. Ta kompanija za iznajmljivanje kamiona sa ili bez vozača i za iznajmljivanje teretnih prikolica raznih veličina, utvrdila je „kadrovsku politiku bez nikotina“ koja će stupiti na snagu 1. februara u 21 saveznoj državi SAD gde posluje, objavila je lokalna štampa.

Zvaničnici te kompanije su rekli da neće biti otpušteni vozači angažovani pre nego što ta politika stupi na snagu.

U-Haul International zapošljava 34.000 ljudi širom SAD i Kanade.

U svakoj od 21 države u kojoj ograničenje stupa na snagu, legalno je ne zaposliti ljude zavisne od nikotina, rekli su zvaničnici kompanije. Poslodavci u 17 od tih država takođe imaju zakonsku dozvolu da osoblje testiraju na nikotin, rekli su zvaničnici.

Kompanija očekuje da će politika zapošljavanja bez nikotina „pomoći stvaranje zdravije korporativne kulture“. Nova politika biće „fokusirana na zdravlje zaposlenih, a istovremeno će smanjiti i troškove zdravstvene zaštite“, saopštila je ta kompanija.

U-Haul International kaže da od svojih zaposlenih, korisnika duvana, ne zahteva da plaćaju dodatnu premiju zdravstvenog osiguranja. Saopštila je i da „ulaže u očuvanje zdravlja i blagostanja“ osoblja, uključujući početak izgradnje fitnes-centra i „sprovođenje fitnes i velnes programa za zaposlene“.

Neke bolnice i druge zdravstvene ustanove u SAD odavno imaju „politiku zapošljavanja bez nikotina“.