Treniraj i dok si na putu! – Lični instruktor objavio video-serijal za vozače kamiona (VIDEO)

Mađarski lični trener Kristijan Šomorković, koji poznaje svet transporta i uslove rada vozača, pripremio je besplatan video serijal koji prikazuje specijalizovan program treninga za kamiondžije. Vozači ovaj sadržaj mogu pogledati na YouTube kanalu kompanije J.S. Logistics Kft.

– Za nas je ključno da na najefikasniji način pomognemo našim kolegama da poboljšaju način života i opšte fizičko stanje. Pre dve godine pokrenuli smo prvu kampanju „Ne smanjujte samo kilometražu“, čiji je najvažniji cilj bio fokusiranje na održivu ishranu i postizanje idealne telesne težine – rekao je Emese Bujtas-Kiss, J.S. generalni direktor Logistics Kft. o nastanku koncepta sportskog programa.

Iz kompanije kažu da poznaju uslove rada svojih vozača i napominju da su svesni štetnosti dugog sedenja za volanom. Veruju da je sport jedno od najefikasnijih oruđa ne samo za postizanje idealne forme i težine – uz izbalansiranu ishranu – već i za održavanje zdravlja. Sekvence vežbi je osmislio lični trener od kojeg su tražili da budu prikladne za ublažavanje mišićno-skeletnih tegoba koje su veoma česte među vozačima.

Video serijal se sastoji od nekoliko različitih poglavlja. Pripremljen je video koji prikazuje složenu seriju vežbi od 15 minuta koje vozači mogu da prate i primenjuju zbog svog zdravlja tokom rada, čak i na parkingu. Postoji deo koji pokazuje program koji se može sprovesti unutar kabine, tako da vozači neće morati da odustanu od kretanja čak ni u slučaju lošijeg vremena.

Programer i instruktor serije video treninga, Kristijan Šomorković (34), je lični trener koji, pored toga što je iskusan profesionalac, ima iskustvo rada u ovoj kompaniji, tako da poznaje i način života vozača.

– Vozači koje poznajem provode 8 do 10 sati dnevno u svojim vozilima. Predvidljiva posledica ovoga je da će određeni mišići postati slabiji, što će dovesti do prekomerne kompenzacije drugih mišića i pre ili kasnije može se razviti lokomotorni problem. Da bih to sprečio, sastavio sam program tako da ga svako može primeniti. Za vozače nudimo veoma transparentnu i jednostavnu video seriju vežbi koje mogu lako da praktikuju. Rezultat koji na ovaj način lako mogu postići je garantovano poboljšanje mentalnog i fizičkog zdravlja – kaže Kristijan Šomorković, kreator programa i prezenter vežbi.

On napominje da redovno kretanje ima i druge pozitivne prednosti: ako je zaposleni fizički i psihički zdrav, njegov rad je produktivniji, što je važno i za poslodavca.

Redovno vežbanje nije važno samo sa stanovišta zaposlenih i poslodavaca, već ima značajan uticaj i sa aspekta bezbednosti saobraćaja. Mentalno zdravlje koje se poboljšava kao rezultat sporta utiče i na upravljanje stresom, jer se vozač u boljoj kondiciji efikasnije nosi sa stresnim situacijama u saobraćaju koje svakodnevno doživljava.

Ceo video serijal možete pogledati OVDE. 

Foto: J.S. Logistics