Sprečen šverc francuskih i italijanskih vina – U kombiju pronađene i boce vredne 3.000 evra

Carinici su na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, 8. jula sprečili pokušaj vozača jednog kombija da u Srbiju prokrijumčari 100 boca francuskih i italijanskih vina, saopšteno je iz Uprave carina. Prekršaj je otkriven kada je na ulazu u zemlju za detaljan pregled izdvojen kombi strane registracije, kojim su iz Austrije putovala trojica putnika.

Dodaje se i da je prilikom susreta sa carinicima vozač prijavio polovan nameštaj, dok su njegovi saputnici rekli da sa sobom nose lični prtljag. Međutim, pored prijavljenog upotrebljavanog nameštaja, u tovarnom delu kombija se našlo i 18 kartonskih kutija ispunjenih raznim francuskim i italijanskim vinima.

– Kako se radi o specifičnoj akciznoj robi, njena tačna vrednost će tek biti komisijski utvrđena, ali je reč o vinima poznatih robnih marki: Chateau La Fleur, Corton Grand Cru, Biserno, Vega Sicilia, čije se tržišne cene kreću u rasponu od 100 do 3.000 evra po boci – navodi se u saopštenju.

Iz Uprave carina napominju da, prema važećim propisima, putnici u ličnom prtljagu mogu da ponesu i alkoholno piće, ali je količina ograničena na 1 litar žestokog pića, 1 litar penušavih ili likerskih vina i 1 litar ostalih vina ili odgovarajuću kombinaciju navedenih proizvoda.

Foto: carina.rs