100 žena mlađih od 25 godina u austrijskom projektu „Špediterka“

Privredna komora Beča (Wirtschaftskammer Wien) i Zavod za zapošljavanje Beča (AMS Wien) pozvali su više od 100 žena mlađih od 25 godina da se oprobaju u poslovima iz špediterske industrije i možda odluče da grade karijeru  u ovim zanimanjima. Kako je objavio austrijski portal Verkehr, događaj pod nazivom „Špediterka“ priredili su kako bi motivisali mlade žene da se zainteresuju za perspektivne poslove u špediciji i logistici.

Devojke koje su učestvovale u ovom projektu imale su priliku da se na osam različitih punktova oprobaju u poslovima iz ove industrije i steknu predstavu o raznovrsnosti delatnosti u špediciji. Na jednom od njih, recimo, učesnice su organizovale selidbu porodice, dok su na drugoj vežbale utovar mini-paleta.

Prema rečima Alexander Wintera, predsednika odeljenja špeditera u Privrednoj komori Beča, logistika je okosnica austrijske privrede, a da bi nastavila da radi istim tempom, neophodni su  joj dobro obučeni i motivisani ljudi. On je dodao da svakoga ko završi obuku iz logistike čeka siguran posao sa budućnošću.

Učesnice skupa dobile su savete i kako da naprave najbolju prijavu za posao.

– Važno nam je da zainteresujemo žene za profesije vezane za tehnologiju ili zanate, koje generalno nude bolje mogućnosti za karijeru i zaradu od tradicionalnih „ženskih profesija“ – rekao je Simone Gratzl, službenik za rodnu ravnopravnost na tržištu rada u bečkom Zavodu za zapošljavanje.

U proteklih deset godina, broj preduzeća u Beču koja se bave poslovima iz špediterske delatnosti porastao je za 25 posto, na 398. U istom periodu, transport robe preko Austrije porastao je za više od 40%, dostižući 750 miliona tona godišnje. Statistika pokazuje i da je u Austriji, u špediterskoj i logističkoj industriji, kada je reč o početnicima odnos ženskih i muških radnika gotovo izjednačen – 43% pripravnika su žene.