Aplikacija umesto kartica za vozača – Luka Hamburg digitalizuje prikupljanje kontejnera

U Luci Hamburg ovog proleća počinju velike promene na polju digitalizovanog upravljanja kamionskim operacijama. 

Operater terminala Eurogate sklopio je partnerstvo sa startapom Conroo kako bi uveo inteligentni softver za pristup i olakšao kombinovani transport na kontejnerskom terminalu Hamburg CTH). Upotreba digitalnog rešenja uskoro će postati obavezna, a postepeno će biti uvedena i na drugim nemačkim terminalima ovog operatera.

Svakog dana, u proseku 3.500 kamiona uđe na kontejnerske terminale Eurogate grupe u Nemačkoj, da isporuče ili pokupe kontejnere. Kompanija je angažovala startap Conroo, koji se bavi digitalnim upravljanjem kontejnerskim terminalima, depoima i skladištima, da razvije rešenje koje će olakšati posao. Rezultat je aplikacija pod nazivom „Gate Pass“ za terminale u morskim lukama, koja identifikuje vozače kamiona na mestu preuzimanja ili isporuke i garantuje da će posao biti obavljen bez odlaganja.

Dosadašnji način pristupa uz običnu karticu, takozvanu Trucker Card, sa kojom su se vozači kamiona prethodno registrovali na terminalu, od 2. maja više neće važiti na terminalu Eurogate u Hamburgu. Ona će biti zamenjena propusnicom Conroo Gate.

Od proleća 2024. digitalno rešenje će se postepeno uvoditi na svim nemačkim terminalima, odnosno Bremerhaven i Wilhelmshaven, a uskoro i na Eurogate međunarodnim lokacijama.

– Implementacijom Conroo rešenja na različitim lokacijama, postavljamo nove standarde za celu Eurogate grupu. Takođe šaljemo važan signal drugim pomorskim i unutrašnjim terminalima. Na kraju, svako može imati koristi od efikasnije razmene informacija u celom lancu snabdevanja – objasnio je Michael Blach, generalni direktor Eurogate grupe.

Kako piše portal trans.info, jedan od glavnih razloga za implementaciju ovog rešenja je potreba da se poveća bezbednost tokom procesa na kontejnerskim terminalima. Aplikacija radi na svim mobilnim uređajima i pokriva ceo put od registracije i potpuno digitalne verifikacije vozača kamiona do planiranja rute Dakosa (TR02), i daje uputstva na licu mesta. Kako se navodi, Dakosa proces rezervacije slotova, koji se već koristi u Hamburgu i Bremerhavenu, takođe će biti integrisan u digitalnu karticu vozača kamiona.

Foto: Eurogate Group