Rečni kontejnerski transport u Srbiji – Šta kažu rezultati za prvu polovinu 2022?

U lukama u Srbiji u prvih šest meseci zabeležen je pretovar 223 kontejnera, što ukazuje na povećanu potražnju za ovim vidom transporta vodnim putevima, saopštila je Agencija za upravljanje lukama.

Takođe, kako navodi AUL, u istom periodu zabeleženo je 7,2 miliona tona pretovarenog tereta na rekama, odnosno 7% manje nego u istom periodu 2021. Na pad pretovara tereta najviše je uticala situacija u Ukrajini i zabrana izvoza žitarica početkom godine.

– Najčešće pretovarena vrsta tereta jesu šljunak, pesak i kameni agregati sa učešćem od 29%. Nafta i naftni derivati su na drugom mestu, sa udelom od 16,9%, dok su rude na trećem, sa 13,4%. Na četvrtom mestu nalazi se ugalj, koji je učestvovao u pretovaru sa 12,4% – ističu iz Agencije.

U poređenju sa istim periodom 2021. godine, najveći procenat rasta evidentiran je kod ruda – 21%, nakon povećanja privredne aktivnosti u smederevskoj Železari. Povećane su i količine pretovarene nafte i naftnih derivata za 8%.

Najveći pad uočen je kod žitarica – 62,5%.

– Кada je reč o međunarodnom putničkom vodnom saobraćaju, Agencija je zabeležila 636 pristajanja i 59.000 iskrcanih i ukrcanih putnika. U odnosu na prvih šest meseci 2019. godine, koja predstavlja rekordnu nautičku sezonu u Srbiji, broj pristajanja je veći za 6%. Primena epidemioloških mera prilikom popunjavanja kapaciteta plovila rezultirala je sa 26% manje putnika nego u navedenom periodu – saopšteno je.

Najviše pristajanja ostvareno je u Beogradu – 256, zatim u Novom Sadu 170 i Donjem Milanovcu 114. Međunarodno putničko pristanište u Golupcu dočekalo je 85 pristajanja kruzera.

Prijave za naplatu naknada koje su podnete preko Portala elektronskih prijava (PEP) činile su 91% od ukupnog broja pristiglih prijava, što predstavlja najveće učešće Portala od početka njegove primene. Portal je sa radom počeo 2016. godine i prati strateške ciljeve Vlade Srbije usmerene ka digitalizaciji i unapređenju kvaliteta usluga u državnom sektoru, navodi se u saopštenju AUL.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.