Carinici sprečili krijumčarenje dijamanta skrivenog u poštanskoj pošiljci

Carinici su 24. februara 2022. godine u Pošti Beograd sprečili pokušaj krijumčarenja dijamanta mase od 1,44 karata u jednoj brzoj poštanskoj pošiljci, saopštila je Uprava carina.

Dijamat je otkriven pregledom EMS pošiljke pristigle iz Izraela i namenjenoj primaocu u Beogradu.

U pošiljci izdvojenoj za pregled naizgled se nalazilo nešto sasvim drugo. Naime, pošiljalac je primaocu poslao uputstvo za mali baštenski aparat: duvalicu tj. usisivač za lišće.

Carinici su pregledom pošiljke ustanovili da se u sredini zapakovanog uputstva nalazi neobična neravnina, pa kada su otvorili “uputstvo za usisivač za lišće“ imali su šta i da vide. Sredina uputstva je bila isečena i izdubljena u obliku pravougaonika, a u njemu smešten paketić u kome se nalazio dijamant.

Na paketiću u koji je dijamant bio uvijen naznačena je zemlja porekla i masa izražena u karatima 1,44 Ct.

S obzirom na specifičnost robe otkrivene u prekršaju, nije moguće precizirati vrednost dok se ne uradi stručna analiza, ali je pretpostavka da je reč o dragom kamenu čija vrednost iznosi više hiljada evra.

Protiv primaoca je pokrenut prekršajni postupak i njemu će biti uručen poziv, kao i prekršajna prijava.

Uprava carine podseća da je slanje dragocenosti poput dijamanata, nakita, dukata i novca dozvoljeno samo ukoliko je reč o vrednosnim pismima, dok se ostalim poštanskim pošiljkama (u paketima, pismonosnim i brzim pošiljkama) takvi predmeti ne mogu slati.

Foto: Uprava carina