Dve teme na skupštini NA Transport i logistika – Bolja efikasnost carine i nedostatak radne snage

Jubilarna 20. skupština Nacionalne asocijacije špediterskih društava (Špedlog) održana je 9. juna 2022. godine u Beogradu. Predsednik Nacionalne asocijacije Slavoljub Jevtić pozdravio je prisutne i izrazio zadovoljstvo što su se posle dve godine pauze, članovi i prijatelji ponovo okupili uživo. Na skupu se govorilo o dve aktuelne teme – bolja efikasnost carine i razvoj kadrova u oblasti transporta i logistike.

Prisutne je pozdravio direktor Uprave carina Branko Radujko koji je istakao da je svojim dolaskom na ovaj stručni skup želeo da pokaže spremnost i svoju i institucije koju predstavlja na saradnju sa privredom. Dekan Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Nebojša Bojović predstavio je tu naučno-obrazovnu instituciju koja svake godine upisuje 350 novih studenata, dok je interesovanje za ovaj fakultet dvostruko veće.

Slavoljub Jevtić, Branko Radujko i Nataša Mirković

Pomoćnica direktora Uprave carina Nataša Mirković govorila je o konkretnim projektima koji će doprineti automatizaciji carinskih postupaka, a kao prioritete je navela: NCTS faza 5, automatizovani uvozni i izvozni postupak, sistem upravljanja carinskim odlukama, nacionalni jednošalterski sistem, automatizacija u poštanskom saobraćaju i AEO.

Ona je najavila i da 1. jula startuje Nova aplikativna platforma (NAP) Uprave carina.

Milorad Kilibarda, profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu i šef odseka za logistiku, naveo je procene da su potrebe tržišta veće za minimum 30% od broja diplomranih studenata i da se akademci po dobijanju diplome zaposle u roku od 2 meseca. On je istakao i činjenicu da danas studenti mogu da biraju gde žele da rade. Osim plate i lokacije, kod odabira poslodavaca studenti uzimaju u obzir  i atraktivnost pozicije, utiske svojih kolega, kao i mogućnost napredovanja.

Da nije u deficitu samo obrazovani kadar, govore iskustva Darka Petrovića, direktora Centra za stručno usavršavanje i razvoj AMSS – CMV. On je prisutnima govorio o problemu nedostataka profesionalnih vozača, kao i o modelima da se to goruće pitanje bar malo ublaži.

Prisutni su imali priliku i da čuju više informacija o osiguranju u transportu, o čemu je govorila Ivana Umeljić iz Sava osiguranja. Ona je najavila i da će u saradnji sa Špedlogom uskoro organizovati niz seminara o ovoj temi.

Nakon radnog dela, druženje je nastavljeno uz ručak.