Ilegalni migranti u kamionima, ali i u praznom teretnom vozu

Ilegalni migranti ne biraju sredstva da pređu našu granicu i odu na željenu destinaciju. Carinici su za svega dva dana, 31. i 30. maja 2018. godine, na ulazu graničnih prelaza Batrovci i Ristovac, sprečili 17 migranata da ilegalno pređu granicu. Kada je prazan voz sa 23 vagona koji je putovao iz Makedonije zaustavljen radi kontrole u Ristovcu, 40 kilometara unutar srpske granice, nakon što su otvorili vrata jednog vagona, carinike je dočekalo veliko iznenađene. Šestorica mladića počela su brzo da „ispadaju“ kroz pod vagona u pokušaju da se tako domognu šina i pobegnu. Pošto su sprečeni u tome, ovih šest Palestinaca bez ikakvih dokumenata rekli su carinicima da su želeli da se ovako prebace na teritoriju BiH.

U voz su ušli na isti način kao što su pokušali i da pobegnu, jer se u prostoru između šina i poda vagona nalaze daske i poprečne metalne šipke. Slučajevi osujećenih pokušaja prelaska preko granice zabeleženi su i na Batrovcima. Najsvežiji slučaj zabeležen je u kamionu bugarskih registarskih oznaka koji je iz Bugarske saobraćao ka Španiji transportujući pesak u vrećama. Kamion je, bez znanja vozača, prevozio i četvoricu Avganistanaca.

Ilegalni migranti iz Avganistana otkriveni su prilikom pregleda prikolica: dvojica su pronađena u kamionu makedonskih registarskih oznaka koji je prevozio metalne cevi iz Makedonije za špansko tržište, a još trojica su otkrivena u kamionu bugarskih tablica koji je iz te zemlje ka Italiji transportovao folije u rolnama i, nepredviđeno, još trojicu ilegalaca. Carinici su na Batrovcima u još jednom kamionu, takođe makedonskih registarskih oznaka koji je iz Makedonije ka Sloveniji i Švajcarskoj prevozio PVC prozore i vrata otkrili još dvojicu ilegalnih migranata iz Avganistana kada je skener na snimku pokazao ljudske siluete.