Integrisani prelaz Preševo – Tabanovce u funkciji

Predsednici vlada Srbije i Severne Makedonije, Ana Brnabić i Zoran Zaev, zvanično su označili početak rada integrisanog graničnog prelaza Preševo–Tabanovce između dve zemlje.

Od danas će prvi put na jednom graničnom drumskom prelazu prve kategorije, Preševo–Tabanovce na Koridoru 10, zajedno u istoj „kancelariji“ raditi srpski i makedonski carinici i policajci. Integrisani granični prelaz je rezultat Sporazuma o uspostavljanju zajedničkih kontrola na međunarodnom graničnom prelazu Preševo–Tabanovce preko koga se odvija promet putnika i svih vrsta robe.

Zoran Zaev je rekao da će otvaranje integrisanog prelaza Preševo–Tabanovce  doneti godišnje uštede od osam miliona evra. Uspostavljanjem integrisanog prelaza Preševo–Tabanovce, kaže Zaev, biće ubrzan protok robe i ljudi, a čekanje na granici će se smanjiti za pola, a biće skraćeno i vreme za carinske postupke.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je rekao da autoput, koji vodi ka prelazu Preševo, ne bi imao tu vrednost da danas nije realizovan dogovor o integrisanom graničnom prelazu.

Obraćajući se okupljenima na graničnom prelazu, premijerka Ana Brnabić je rekla da je ovo u svakom smislu poseban dan.

 

„Auto-put ne služi ničemu ako nemate ljude koji se na njemu voze, i robu i ekonomije koju povezuje. Srbija i Severna Makedonija odlukom stvaranja integrisanog prelaza donele su veliku odluku za region bez barijera“, rekao je Čadež.

Obraćajući se okupljenima na graničnom prelazu, premijerka Ana Brnabić je rekla da je ovo u svakom smislu poseban dan.

– Ovo je prvi zajednički granični prelaz u ovom delu Evrope. U našem regionu ovo nije važan dan samo za Srbiju i Severnu Makedoniju, ovo je potencijalno novi početak za ekonomsku, trgovinsku i regionalnu saradnju na Balkanu. Ali, potrebna je i politička hrabrost i vizija, da gledamo u budućnost, da ne budemo fokusirani na kratkovide populističke politike – rekla je Brnabićeva.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.