Napreduje izgradnja mosta kod Sremske Rače – Prioritet i uspostavljanje zajedničkih graničnih prelaza

Most preko Save kod Sremske Rače, u okviru izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo, biće izgrađen za dve i po godine, najavila je juče potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

– Srbija danas sa svim svojim projektima učestvuje sa 13 milijardi evra u regionalnom povezivanju, sa BiH, Mađarskom, Rumunijom, Severnom Makedonijom i Crnom Gorom. To su sve projekti na kojima radimo, bilo da je u pitanju izgradnja autoputa, brze pruge, ili da je u pitanju samo rekontrukcija određenih puteva – rekla je Mihajlović.

Mihajlović je, zajedno sa ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđem Popovićem, ministrom komunikacija i prometa BiH Vojinom Mitrovićem, ambasadorom Turske u Srbiji Tanžu Bilgičem, potpredsednikom kompanije Tasyapi Emre Tokmakom, kao i predstavnicima carinskih administracija Srbije i BiH, obišla gradilište mosta preko Save.

Autoput Beograd-Sarajevo biće prvi autoput između Srbije i neke od zemalja u regionu gde ćemo imati zajedničke granične prelaze: u Sremskoj Rači na teritoriji Srbije, a u Kotromanu na teritoriji BIH, rekla je ministarka.

U razgovoru sa ministarkom Mihajlović, zamenik direktora Uprave carina Duško Marinković je objasnio da izgradnja mosta preko Save trenutno ne utiče na organizaciju rada carinske službe na prelazu Sremska Rača. Međutim, nakon što se završi izgradnja autoputa, kao i mosta, odnosno novog, modernog graničnog prelaza – sa 6 ulaznih i 6 izlaznih traka, očekivano je da će se u znatnoj meri povećati i putnički i teretni promet preko novog mosta, odnosno novog graničnog prelaza Sremska Rača, te samim tim rasteretiti drugi prelazi prema BiH.

Zajednički granični prelazi

Sam most preko Save će biti dug 1.310 metara i sastojaće se od prilaznih betonskih konstrukcija na levoj i desnoj obali Save, dužine 530 metara i 450 metara i čelične konstrukcije nad rekom dužine 330 metara.

Srbija je prošle godine krenula u izgradnju prve deonice, od Sremske Rače do Kuzmina, u dužini od 18 kilometra, a ukupna vrednost investicije za izgradnju mosta i pomenute deonice puta je je 220 miliona evra. Trenutno se radi projektna dokumentacija za drugu deonicu, Požega-Kotroman, u dužini od oko 60 kilometara, a vrednost tog dela autoputa je oko 830 miliona evra.

Već je formiran Operativni tim koji će raditi na uspostavljanju zajedničkih graničnih prelaza, a jedan takav prelaz biće uskoro i na mostu Ljubovija-Bratunac, u Bratuncu, gde je prošle nedelje potpisan Sporazum o zajedničkom održavanju 11 mostova između Srbije i BiH na Drini, Savi i Uvcu.

Izvor/foto: carina.rs

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.