IZVOZ hrane U RUSIJU bez carine – Odobrena ratifikacija ugovora o slobodnoj trgovini

Ruska Vlada saopštila je da je odobrila ratifikaciju ugovora o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU).

Kako je navela u saopštenju, ruska Vlada je odlučila da odobri nacrt saveznog zakona i da ga proledi na usvajanje Državnoj dumi.

Agencija Tas podseća da je Srbija potpisala sporazum o formiranju bescarinske trgovinske zone sa EAEU u oktobru 2019. godine. Potrebno je da ugovor ratifikuju sve države članice EAEU, a on će zameniti postojeće bilateralne sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i proširiti zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgiziju.

Dogovorom o slobodnoj trgovini, Srbija će moći da izvozi gotovo 100% proizvoda bez plaćanja carina. Između ostalog, reč je o izvozu 2.000 tona cigareta, 400 tona kravljeg sira, neograničenom izvozu ovčjeg i kozjeg sira, kao i voćne rakije, 90.000 litara vinjaka…

Prema sporazumu koji je potpisan, ostaje carina na izvoz automobila iz Srbije. Jedan od uslova za potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa EAEU bilo je i potpisivanje Fitosanitarnog sporazuma, kojim se uređuje izvoz robe biljnog porekla u EAEU.

Godišnja robna Srbije razmena sa ovih pet zemalja članica Evroazijske unije bila je 2018. godine 3,4 milijarde dolara. Iz Srbije je izvezena roba vredna 1,1 milijardu dolara, a uvezena u vrednosti od 2,3 milijarde.

Izvor: Tanjug/Sputnjik

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.