Kinezi smanjili carine na 1.500 proizvoda

Kina će od 1. jula smanjiti uvozne tarife na skoro 1.500 proizvoda široke potrošnje – od kozmetike do kućnih aparata, kako bi podstakla uvoz u sklopu napora za otvaranje sopstvene ekonomije.

Počev od narednog meseca, prosečna tarifna stopa na 1.449 proizvoda koji se uvoze iz zemalja najvećih trgovinskih partnera Kine biće srezane na 6,9% sa 15,7%, što je jednako smanjenju od oko 60%, navodi se u detaljnom planu kineskog Ministarstva finansija.

Uvozne carine za odeću, obuću, kuhinjski pribor i fitnes proizvode biće više nego prepolovljene na prosečnih 7,1% sa 15,9%, dok će tarife na veš mašine i frižidere biti spuštene na tek 8,0% sa 20,5%.

Takođe će biti snižene carine na određene namirnice, kao što su poljoprivredni proizvodi i mineralna voda, sa 15,2% na 6,9%.

Kozmetički proizvodi (za kožu i kosu) i pojedini medicinski proizvodi, tako je će imati koristi od smanjenja tarifa na 2,9% sa 8,4%.

Tarife na lekove – penicilin, cefalosporin, insulin – biće srezane na nula odsto sa 6,0%.

Ovakav potez se, kako ocenjuje Rojters, poklapa sa obećanjem zvaničnog Pekinga svojim trgovinskim partnerima, među kojima su i SAD, da će Kina preduzeti dodatne korake za povećanje uvoza, i veliki je podsticaj globalnim brendovima koji žele da prošire svoje prisustvo u Kini.

Zvanični Peking je u decembru smanjio uvozne carine na skoro 200 proizvoda široke potrošnje, uključujući hranu, dodatke ishrani, farmaceutske proizvode i odeću ,na prosečnih 7,7 odsto sa 17,3 procenata, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.