Otpor u primeni elektronskih lokatora – oštećeno čak 100 uređaja!

Nemačka je zemlja sa kojom Srbija ostvaruje najveću spoljnotrgovinsku razmenu. U januaru smo izvezli robu vrednu 167,2 mil EUR, a uvoz se meri sa 178,5 mil EUR. Članice privredne komore te zemlje su ukazale na to da  imaju problema sa izvozom svoje robe, a delimično i pri uvozu. Uzrok problema su elektronski lokatori. Kako nezvanično saznajemo, članice te komore su navele da primena lokatora doprinosi velikom kašnjenju i zadržavanja na carini prilikom carinjenja robe. O novom carinskom obeležju diskutuju i druge komore i poslovna udruženja. I oni koji te lokatore koriste – prevoznici i  vozači su zbog novog carinskog obeležja, blago rečeno, ljuti.

–      Pedeset godina se u Srbiji transport obavlja bez lokatora i od pre mesec dana to više ne može? U ostalim državama se transport obavlja i više od 50 godina bez lokatora, a obavlja se i dalje. Brže, bolje i efikasnije nego u Srbiji. Kod nas pored svih čekanja uvodite i lokatore. Zašto se neko ne zauzme za ubrzanje protoka vozila preko granica. Džaba vam i autoputevi i sve kad sa kraja na kraj države pređeš za 7 sati i onda čekas 12 da bi izašao. Gde to vodi? Duže traje izlazak iz Srbije preko Batrovaca nego ukupna vožnja do Zagreba i nazad – piše čitalac našeg sajta.

Sa druge strane, Uprava carina navodi da je “potpuno neutemeljena tvrdnja da se na granicama duže čeka zbog postavljanja lokatora”. “Zadržavanja na našoj granici je bilo i pre nego što su lokatori uvedeni i ona direktno zavise od dinamike rada pograničnih organa naših suseda“, navode u Carini.

Kao najvću prednost,  u carini ističu  da će “lokatori najviše doći do izražaja u borbi protiv sive ekonomije – čiji ozbiljan pad možemo očekivati već nakon godinu dana korišćenja novog načina kontrole“.

– Apsolutna sigurnost robe koja se prevozi nam je na prvom mestu. Lokator preko sofisticiranog softvera beleži i najmanju manipulaciju, čime se potpuno isključuje bilo kakvo neovlašćeno otvaranje tovarnog prostora – istakla je Sonja Lazarević, pomoćnik direktora Uprave carina.

Navedeno je i da je od 21. januara, kada je počela fazna primena elektronskih lokatora – namerno  oštećeno čak 100 uređaja.

Pomoćnik direktora Carine Rade Knežević je objasnio da lokatori omogućavaju da carinici u svakom trenutku na mobilnim telefonima mogu da očitaju ceo set najbitnijih informacija o nekom tovaru, kao i da unapred budu obavešteni o tome da li je neko neovlašćeno dirao tovar – iako na prvi pogled tako ne izgleda.

Foto: Uprava carina

– Važno je napomenuti da je ove uređaje nemoguće ometati, jer funkcionišu po principu direktne satelitske veze. Činjenica da je do sada oko 100 uređaja namerno oštećeno govori nam da smo pogodili metu u centar. Cilj nam je da se suprotstavimo onima koji su legalne tovare koristili kao paravan za razne zloupotrebe – i tome je sada došao kraj. Svako namerno oštećenje lokatora biće sankcionisano pokretanjem prekršajnog postupka, a odgovorni će nadoknaditi štetu – podvukao je Knežević.

Iz carini apeluju na prevoznike i špeditere da pokažu razumevanje za uvođenje sistema.

Komentari sa društvenih mreža

„Bilo bi lepo da Uprava carine održi konferenciju za medije na graničnom prelazu. Pa da se razmene mišljenja, s jedne strane njihova prezentacija, a s druge vozači i carinici sa graničnih prelaza i da to mediji prenose. (Ako u Upravi carine zaista veruju u tu inovaciju!!!)”

♣♣♣♣

“Šta će lokator za tovar cigle od Leskovca ili Kruševca do granice… Vrednost robe 900 EUR”.

♣♣♣♣

“Prošle godine, oktobar mesec, bila je informacija kod vas kako se pravi štete oko 200 mil EUR na godišnjem nivou zbog zadržavanja na granici! I šta je Srbija uradila? Umesto da poboljša situaciju Siniša Mali uvodi lokatore i to je slučajno…“

♣♣♣♣

“Ovo će ubrzati protok robe ili šta?! Pa EU je ukinula sve moguće prepreke da bi roba stigla što pre, a mi unutar naše države ne verujemo jedni drugima i pored velikih kazni ako roba ne dođe na carinu na koju je upućena i do određenog datuma. Bolje da ste iste pare potrošili na nanogice migrantima koji se ubacuju u tovarni prostor”.

♣♣♣♣

„Tranzitirao sam kroz Srbiju iz Turske u Sloveniju. Imao sam taj lokator. Na Batrovcima kolona od 2,5 km. Čekanje i pomeranje se oteglo od 16 h popodne do 2 h po ponoći, zbog tih formalnosti oko lokatora. Na pregledu kod Hrvata, nađoše mi dvojicu Pakistanaca… Prosekli ljudi ceradu odozgo, lokator im nije smetao. I tako pukoh kaznu od 5.000 evra, a gospoda ilegalci se vratiše nazad da sledećem nesrećniku omoguće ovoliku kaznu. Dakle, gospodo, vi koji odlučujete i trošite novac bez veze, omogućite brži protok kamiona na granici, i obezbedite zonu graničnog prelaza od migranata. Time svi imaju korist. Ovako korist ima samo posrednik u nabavci tih besmislenih lokatora. Hvala na pažnji“.

Foto: Uprava carina

Pogledajte koliko su čitaoci našeg biltena i sajta upoznati sa upotrebom elektronskog lokatora?