Na Dunavu zaplenjeno 15.000 paklica cigareta i preko tri tone nafte

Tokom novogodišnjih i božićnih praznika carinici su u saradnji sa policijom na dunavskim prelazima Đerdap i Prahovo sprečili pokušaj krijumčarenja oko 15.000 paklica cigareta i preko tri tone nafte, saopštila je Uprava carina.

Oko 15.000 paklica cigareta „ašima“, bez akciznih markica, zaplenjeno je na Badnje veče, 6. januara 2020. godine, na prelazu Đerdap. Prekršaj je otkriven kada je za izlaznu kontrolu pristigao autobus rumunskih registarskih oznaka, koji je iz Italije ka Rumuniji prevozio 12 putnika.

Na uobičajeno pitanje da li imaju nešto za prijavljivanje, svi putnici kao i vozači autobusa odgovorili su da sa sobom nose samo lične stvari. Činilo se da je zaista tako, sve dok nije usledio detaljan pregled unutrašnjosti autobusa.

U njegovom zadnjem delu, u kome su nedostajala čak četiri sedišta, ispod gomile torbi sa stvarima putnika, bilo je sakriveno 12 velikih kartonskih kutija i šest ogromnih platnenih torbi napunjenih pomenutim cigaretama. 14.973 paklice cigareta „ašima“ su zajedno sa rumunskim autobusom predate u dalju nadležnost policiji i tužilaštvu.

U Luci Prahovo je prvog dana Nove 2020. godine sprečen pokušaj krijumčarenja preko tri tone nafte. Prekršaj je otkriven prilikom izlazne revizije rumunske samohotke sa tovarnim prostorom –broda „Tami“. Merenjem pogonskog goriva u jednom od šest brodskih tankova, pronađeno je 3.203 litre goriva više, u odnosu na prijavljenu količinu.

Foto: Uprava carina