Supply Chain postaje Supply Flow – Umrežavanje transporta kao rešenje za probleme u branši

Boljim digitalnim umrežavanjem transporta mogu se značajno smanjiti trenutni problemi u branši, kao što su nedostatak vozača na nemačkim putevima. Ovo je procena IT kompanije TIMOCOM.

Međunarodni specijalizovani sajam transport logistic koji je nedavno završen rekordnim brojem posetilaca je pokazao da su postojeći problemi u branši već godinama i dalje uglavnom nerešeni.

Tako je Savezna asocijacije špedicije i logistike (DSLV) u okviru sajma upozorila na uska grla koja bi se mogla dalje zaoštriti rastućim nedostatkom profesionalnih vozača. Pri tom su nemački kamioni 2017. godine prema brojkama Savezne agencije za drumski saobraćaj zabeležili 154,2 miliona praznih vožnji.

– Transport se mora bolje umrežiti kako bi se postojeći kapaciteti optimalno iskoristili –  komentariše TIMOCOM-ov PR Gunnar Gburek trenutnu situaciju.

„Supply Flow umesto Supply Chain“

Veštačka inteligencija ne može, kako se često propagira, sama rešiti probleme. Radi se o međugranskoj kooperaciji partnera i procesa u logističkim transportnim mrežama. Za to su potrebna osnovna digitalna opremljenost i malih i srednjih preduzeća. Podaci i informacije u vezi sa nalozima bi se u transportnom lancu morale razmenjivati pametno, sigurno i jednostavno, navodi kompanija TIMOCOM.

U praksi i dalje često primljeni faks ili pdf fajl poslat elektronskom poštom su nasuprot tome prepreke za održivo umrežavanje.

– Svaki prekid na vezama koči digitalizaciju i time šansu da se postojeći kapaciteti što je moguće brže iskoriste – kaže Gburek.

Supply Chain mora da postane Supply Flow koji će ciljano i efikasno sakupiti na jednom mestu sve podatke i aktere lanca snabdevanja u digitalizovanoj infrastrukturi. Na taj način bi se porast transporta moga mnogo bolje proceniti i predvideti.

Kako bi transportnim i logističkim preduzećima omogućio put u digitalnu eru, TIMOCOM je na sajmu transport logistic 2019 prezentovao sveobuhvatan sistem aplikacija za logistiku, TIMOCOM Smart Apps. On omogućuje korisnicima digitalno odvijanje transportnih naloga u mreži koja se sastoji od više od 43.000 potencijalnih poslovnih partnera preko jednog jedinog interfejsa.