Obaveza najave prevoza u Poljskoj

Od 1. maja 2017. godine stupio je na snagu novi poljski propis, odnosno Uredba o sistemu nadzora u drumskom transportu robe.

Prema nezvaničnim informacijama, ova uredba uvodi obavezu najave prevoza pojedinih vrsta robe (akcizna roba, opasan teret, …) na teritoriji Poljske, od strane pošiljaoca u slučaju izvoza robe iz Poljske, primaoca u slučaju uvoza robe u Poljsku i prevoznika u slučaju tranzita robe kroz Poljsku.

Najava prevoza se vrši na Portalu carinskih usluga i elektronskih poreza – https://puesc.gov.pl/web/puesc/e-przewoz. Nakon najave, dobija se referentni broj koji prilikom nadzora zahteva poljski kontrolni organi.

Spisak robe za koju je obavezna najava dostupan je samo na poljskom jeziku, navelo je Poslovno udruženje Međunarodni transport na svom sajtu.

Udruženje se obratilo Ambasadi Srbije u Poljskoj radi dobijanja detaljnijeg uputstva za primenu Uredbe o sistemu nadzora u drumskom transportu robe, kao i spiska robe za koju je obavezna najava na engleskom ili srpskom jeziku. Po dobijanju dodatnih informacijama, iste će biti objavljene na sajtu Udruženja.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.