Osam „slepih putnika“ u hladnjači na graničnom prelazu ka Rumuniji

Još jedan nesmotreni pokušaj migranata da se u hladnjači koja je uključena ilegalno prebace preko granice sprečen je 4. marta na graničnom prelazu Vatin na izlazu iz zemlje. Tokom proteklog meseca, carinici su osujetili oko 100 pokušaja ilegalnog prelaska granice.

U hladnjači grčkih registracija koja je, natovarena pomorandžama, putovala na relaciji Grčka – Mađarska pronašli osam „slepih putnika“, od kojih su šestorica državljani Avganistana a dvojica su iz Pakistana, saopštila je Uprava carina.

Kad su stigli za kontrolu, vozač je carinskim službenicima prijavio da je čuo lupanje i glasove iz tovarnog dela, kao i da je uočio oštećenu sajlu.

Kako je naveo, migrantima je najverovatnije neko pomogao da uđu u hladnjaču kada je pravio pauzu u Lapovu.

Od početka marta, inače, zabeležena su još tri slučaja „slepih putnika“ u prikolicama, od toga dva na Batrovcima i jedan na Horgošu. Na tim prelazima carinicima je posao umnogome olakšao skener uređaj, koji registrujući migarnte pre nego što se prikolica kamiona otvori.

Tokom proteklog meseca carinici su osujetili oko 100 pokušaja ilegalnog prelaska granice.

Osim šokantnog slučaja sedmorice Avganistanaca u hladnjači uključenoj na -22 stepena, kojima su 9. februara carinici na Batrovcima doslovno spasli živote, bilo je i mnogih drugih, manje dramatičnih.

Tako je na prelazu Šid skener 27. februara u dva navrata registrovao ilegalce u prikolicama kamiona srpskih i bugarskih registracija. Dok je prvi prevozio igračke ka Sloveniji i u tovaru dvojicu Avganistanaca, u drugom su zatečena još dvojica među tovarom PVC rolni koji je bio upućen ka Austriji.

Još jedan Avganistanac otkiven je na istom prelazu u srpskom kamionu koji se uputio ka Nemačkoj sa tovarom frižidera, dok su njegova četiri sunarodnika pronađena na istom prelazu 4. februara među nameštajem koji je iz Makedonije transportovan za hrvatsko tržište.

Na Batrovcima, prelazu koji se nalazi u blizini Šida, migranata je bilo u više navrata, a poslednji slučajevi prethodnog meseca zabeleženi su 26. februara kada je otkriveno 10 Avganistanaca – petorica u tovaru suncokretovih semenki koji je bio u putu ka Italiji i još petorica u makedonskom kamionu koji je transportovao metalne cevi za hrvatsko tržište.

Najvećih gužvi sa migrantima na tom prelazu bilo je 19. februara, kada su ih carinici otkrili u tri šlepera: trojicu Avganistanaca u tovaru limenki koji je iz naše zemlje transportovan ka Italiji, četvoricu koja su se među auto-gumama iz Turske uputila na isto odrediše i još dvojicu u srpskom kamionu natovarenom materijalom za izolaciju za italijansko tržište.