POLJSKA: Zabrana za kamione i priključna vozila registrovana u Rusiji i Belorusiji od 1. juna

Ministarstvo unutrašnjih poslova Poljske donelo je uredbu na osnovu koje od 1. juna kamioni i priključna vozila registrovana u Rusiji i Belorusiji neće moći da prelaze poljsko-belorusku granicu.

Kako prenosi poljsko izdanje trans.info portala, ova odluka doneta je kao reakcija poljskih vlasti nakon što je beloruski Vrhovni sud potvrdio presudu protiv aktiviste Andžeja Počobuta, koji kažnjen sa osam godina zatvora visoke bezbednosti.

Od 1. juna (četvrtak) u ponoć biće obustavljen teretni granični saobraćaj na graničnim prelazima sa Belorusijom za teretna vozila, tegljače, prikolice, uključujući poluprikolice, i kombinacije vozila registrovane na teritoriji Republike Belorusije ili Ruske Federacije. Uredbom nije preciziran datum ovih ograničenja – ona će biti uvedena do daljnjeg.

Osim toga, kako podseća trans.info, poljski ministar unutrašnjih poslova Mariuš Kaminjski odlučio da na listu sankcija uvrsti 365 predstavnika beloruskog režima, kao i 20 subjekata i 16 preduzetnika koji su uglavnom povezani sa ruskim kapitalom.

To su dalja ograničenja koja će Poljska sprovoditi u odnosima sa Belorusijom. Ranije su vlasti već ograničile prolaz preko graničnog prelaza u Kukurikiju. Teretni saobraćaj tamo je bio otvoren samo za vozila registrovana u državama članicama Evropske unije, te Švajcarskoj, Islandu, Norveškoj i Lihtenštajnu. Međutim, tuda su smele da prolaze i poluprikolice koje su vukla vozila registrovana u Poljskoj, registrovana u drugim zemljama, uključujući Belorusiju. Najnovija uredba će eliminisati ovu mogućnost, podseća trans.info. 

Zvanično obaveštenje poljskih vlasti dostupno je na strazgraniczna.pl.

Transport robe železnicom

Specijalizovani železnički portali podsećaju da, za razliku od transporta robe kamionima, prevoz robe prugom nastavlja da se odvija neometano.

– Uprkos činjenici da je određeni teret iz Rusije i Belorusije sankcionisan, i dalje je postojao stalan tok saobraćaja između ovih zemalja i Evrope. Zatvaranje granice za kamiondžije imaće značajan uticaj na ove tokove – piše railfreight.com.

Istovremeno, to može dovesti do prelivanja prometa na železnicu, jer će vozovima biti dozvoljeno da pređu granicu nakon 1. juna.

– Možemo očekivati određeni prelazak na železnicu, posebno za teret koji potiče iz Zapadne Evrope. Za transport na velike udaljenosti, železnica bi mogla biti povoljna alternativa – rekao je Jakub Valczak, predstavnik logističke kompanije CH Robinson.

Iako je i železnički teretni saobraćaj između Poljske i Belorusije osetio uticaj rata, railfreight.com ističe da je malo verovatno da će granica ove dve države biti u potpunosti zatvorena za vozove. Razlog tome je činjenica da je u pitanju ključno raskršće na Novom putu svile, koji povezuje mnoge evropske i azijske gradove. Obim saobraćaja duž ove rute je možda opao, ali nikada nije stao.

  • BONUS SADRŽAJ: „Ja da se plašim i da strah postoji, nikad ne bih bila u tom poslu…“ Poslušajte Vesninu priču u drugoj epizodi podkasta Za volanom!

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.