Saradnja države i Transportne zajednice na uspostavljanju „zelenih koridora“ i ka EU

Srbija je opredeljena za uklanjanje svih prepreka na granicama koje ometaju unapređenje ekonomske saradnje regiona i posvećena punoj primeni inicijative Mini Šengen, kao i uspostavljanju „zelenih koridora“, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković nakon sastanka sa direktorom Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Matejom Zakonjšekom u Beogradu u četvrtak (11. februara 2021. godine).

Selaković je sa Zakonjšekom razgovarao o prioritetima ove regionalne organizacije, a istakao je da su aktivnosti Transportne zajednice „od vitalnog značaja za unapređenje transporta u regionu Zapadnog Balkana i ekonomski razvoj Srbije i drugih zemalja regiona“.

Šef srpske diplomatije poručio je da Srbija, kao zemlja domaćin Stalnog sekretarijata, pridaje poseban značaj njegovom uspešnom funkcionisanju i opredeljena je da nastavi saradnju i pruža svu neophodnu pomoć.

Ocenio je da se prioriteti Srbije u oblasti transporta podudaraju sa prioritetima Transportne zajednice, kao i da naša zemlja „preduzima značajne aktivnosti u pogledu rekonstrukcije i modernizacije železnice, intenzivnog ulaganja u izgradnju kvalitetne i moderne putne infrastrukture, kao i po pitanju povećanja bezbednosti u saobraćaju“.

Očekujem da će se u narednom periodu konkretizovati realizacija transportnih projekata od strateškog značaja za region i Evropu, kao i svih pratećih mera koje treba da olakšaju protok robe, ljudi, usluga i kapitala, naveo je Selaković.

Srbija će se na svim nivoima angažovati u cilju olakšavanja transporta na granicama i kroz kontakte sa susednim državama – članicama EU, radi uspostavljanja zelenih koridora. Cilj je, podsetio je ministar, da se ova inicijativa proširi, te da zeleni koridori koji su uspostavljeni između država Zapadnog Balkana obuhvate prelaze i sa članicama EU, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova. 

Foto: mfa.gov.rs

 

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.