Srbija i Albanija potpisale Sporazum o uzajamnom priznavanju AEOS

Samit koji je u okviru regionalne inicijative za saradnju Otvoreni Balkan održan početkom nedelje u Tirani, obeležen je potpisivanjem nekoliko sporazuma o regionalnoj saradnji, čiji bi finalni rezultat trebalo da bude slobodno kretanje robe, usluga i ljudi, a cilj stvaranje jedinstvenog ekonomskog tržišta i zajedničkog tržišta rada.

Jedan od potpisanih sporazuma je i Sporazum o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost (AEOS), koji su 21. decembra potpisali ministar finansija Siniša Mali i ministarka finansija i ekonomije Republike Albanije Delina Ibrahimaj.

Povodom potpisivanja ovog sporazuma, Mali je istakao da će on doneti benefite poslovnoj zajednici i podsetio da je takav sporazum već potpisan sa Severnom Makedonijom.

– Ovaj sporazum će ubrzati proces prolaska kamiona preko granica, što je bio jedan od zahteva privrednika. To je samo jedna od mnoštva ideja koju realizujemo, a koja će doprineti bržem protoku robe preko granica – napomenuo je.

Sporazum će unaprediti bezbednost u prometu robe, pojednostaviti i ubrzati carinske procedure, omogućiti korišćenje olakšica u odnosu na carinske kontrole, kao i povoljniji tretman u pogledu procene i kontrole rizika.

– To je samo jedna kockica u ovom ogromnom mozaiku koji treba da sklopimo, kako bismo dodatno ubrzali protok robe. Mi smo već inicirali izgradnju dve dodatne trake na prelazu Tabanovce – Preševo. Taj posao ćemo završiti u narednih šest do devet meseci. Zapravo, jedna od njih će se koristiti isključivo kao traka za Otvoreni Balkan – rekao je.

Naglasio je i da je sada fokus na ukidanju administrativnih taksi i tarifa.

Fitosanitarna i veterinarska kontrola

Posle potpisivanja Sporazuma održan je Regionalni forum o poljoprivredi i regionalnoj saradnji, tokom kog su predstavljene prednosti regionalne saradnje u ovoj oblasti, kao i preduzeti koraci i dosadašnji rezultati.

Tom prilikom ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović istakao je da je glavna dobit za poljoprivredu od Otvorenog Balkana to što su laboratorijske procedure između Srbije, Albanije i Severne Makedonije usklađene i što više nema čekanja na granicama zbog fitosanitarne i veterinarske kontrole.

Sledeći sastanak u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“ planiran je za februar naredne godine.

Izvor/foto: Uprava carina