TRANSPORT AUTOMOBILA I DRUGIH VOZILA – tržište koje neprestano raste

Tridesetih godina dvadesetog veka milioni automobila su krstarili ulicama širom sveta. U to vreme ljudi su za prevoz odeće, goriva, hrane ili druge robe koristili brodove, avione ili železnicu. Međutim, kada su vozila počela masovno da se proizvode, veoma brzo su dodata na tu listu. Mnogi su smatrali da je železnički prevoz neefikasan, skup i spor, pa su se ubrzo, u potrazi za rešenjem, okrenuli ka drumskom transportu.

Proizvođači automobila nastojali su da pronađu efikasnija rešenja, ali to nije bilo jednostavno. Prvi drumski prevoz automobila obavljen je poluprikolicama, sa različitim stepenom uspeha, ali se ništa nije pokazalo dugoročno održivim do početka ’60. godina. Tokom ’40. i ’50. godina dvadesetog veka, za prevoz velikog broja vozila uglavnom su korišćeni železnički vagoni.

Konačno, nakon decenija pokušaja i pogrešaka, Nemci su dizajnirali prvo drumsko vozilo za transport automobila, koje je imalo kapacitet od 10 vozila. Kasnije su kanadski inženjeri napravili prikolice na dva nivoa, koje su imale 2 zatvorena sprata i podsećale su na vagon. Prevoz automobila vozom takođe se pokazao kao pouzdan kroz dugi vremenski period i koristi se i danas, mada u manjem obimu.

Osamdesetih godina prošlog veka industrija transporta automobila se uveliko proširila i još uvek neprestano raste. To je bio direktan rezultat činjenice da su železnicu uglavnom zamenili kamioni i auto-prikolice. Za prekookeanski transport automobila i dalje se najčešće koristi pomorski prevoz, dok se manji deo obavlja avionom.

U izveštaju o globalnom tržištu prevoznika automobila, navodi se da je veličina tržišta za 2019. godinu bila 813 miliona dolara uz potencijal da dostigne 1,06 milijardi dolara do 2029. godine.

Transport automobila u današnje vreme

– Koristeći modernu tehnologiju, današnja industrija prevoza i špedicije automobila nudi neometan transport, isporuku od vrata do vrata, prilagođene usluge, osiguranje, čak i mogućnost pronalaženja i verifikacije statusa vašeg automobila dok je on u tranzitu – kažu nam u čačanskoj firmi Trans Trade Kostić.

Foto: Trans Trade Kostić

Transportom automobila, kako kažu u Trans Trade Kostić Čačak, moraju da se bave iskusni prevoznici, koji imaju kasko i cmr osiguranje, praćenje vozila, kvalitetan i moderan vozni park…

– Korišćenjem sopstvenog voznog parka bliže se prati proces rada transporta, što omogućava zadržavanje visokog nivoa kvaliteta usluge i zadovoljstva klijenata. Zbog toga smo u mogućnosti da odgovorimo na sve zahteve u pogledu destinacije, količine – delimični ili puni utovari, kao i vrste vozila koja se prevoze – putnička, kombi ili teretna vozila, kombajni, radne mašine itd. – kažu u toj firmi.

Trans Trade Kostić i TTK Mastercar danas poseduju vozni park od 50 kompleta vozila (teretno+nadogradnja+priključno), među kojima su i najnoviji modeli autotransportera marke Iveco. Njihov vozni park raspoloživ je 24 časa dnevno, a omogućava bezbedan transport vozila.

– Istakli bismo veštinu i odgovornost kojom raspolažu naši zaposleni vozači, obučeni za rad ovim specijalnim vozilima. Vozači vode računa o utovarima i obezbeđuju vozila od eventualnih pomeranja prilikom transporta. Naši vozači nisu samo vozači, već upravljaju vozilima sa specijalnim uslovima, uz sve to vozači auto-transportera imaju i veliku odgovornost imajući u vidu da se prevoze veoma skupi tereti.

Prikolice za prevoz automobila

Prikolice za prevoz automobila su specijalno dizajnirane za efikasan transport putničkih vozila kamionom. Savremene prikolice za prevoz automobila su isključivo otvorene. Sve komercijalne prikolice imaju ugrađene rampe za utovar i istovar automobila, kao i hidrauliku za podizanje i spuštanje rampi radi lakše pristupačnosti.

Transport automobila – o čemu treba voditi računa?

Kada birate prevoznika koji se bavi specijalni prevozima, a da u isto vreme imate sigurnost za vaš automobil, da znate gde se vaša roba nalazi u svakom trenutku, potrebno je da imate saradnju sa iskusnim prevoznikom, koji će vam u isto vreme pružiti uslugu uz maksimalno korektnu cenu. Takođe, neophodno je sagledati poslovni ugled prevoznika, što se u Trans Trade Kostić može videti i dokazati mnogobrojnim nagradama i sertifikatima uspešnosti, kao i najvišom bonitetnom ocenom.

Štiklirajte

✔ Cena
✔ Dostupnost usluge
✔ Iskustvo prevoznika/špeditera
✔ Poslovni ugled prevoznika/špeditera
✔ Osiguranje