Stellantis na pragu rešenja logističkih problema u Evropi – Dileri sami prevoze automobile

Grupacija Stellantis blizu je rešavanja logističkih problema koji su poslednjih meseci usporavali isporuku automobila u Evropi, izjavio je generalni direktor Karlos Tavares (Carlos Tavares) predstavljajući izveštaj o poslovanju za prvih šest meseci 2023. godine, koji su bolji od očekivanog.

On je istakao da je logistika sada samo evropski problem, dok je u drugim delovima sveta situacija rešena u 95% slučajeva. Dodao je da poteškoća ima još samo u Francuskoj, prenosi portal supplychainitaly.it. 

Pre mesec dana ponovo se pojavio kritičan nedostatak vozača sposobnih da prevoze kamione sa automobilima, a samim tim i poteškoće u isporuci gotovih vozila kupcima.

Na taj problem Stellantis je reagovao receptom koji je već nagovešten poslednjih meseci, odnosno kroz ugovore sa distributerima za direktno preuzimanje automobila iz fabrika i obuku internog osoblja za preuzimanje uloge vozača.

Čelnik Stellantis-a u Italiji Santo Ficili, na marginama Saveta za urbanu mobilnost u Milanu, objasnio je da proizvođač vozila u toj zemlji već šest meseci ima ugovor sa dilerima da preuzimaju nova vozila preko „malih prevoznika“, kako bi ih odvezli do prodajnih mesta, na osnovu cena koje su dogovorili.

Sporazum je zatim primenjen i u drugim evropskim zemljama.

Takav model, dodao je Ficili, biće okončan čim se situacija vrati u normalu, što bi, prema rečima menadžera, trebalo da se dogodi „prilično brzo“.

Osim toga, Stellantis je pokrenuo kurs obuke za buduće vozače regrutovane iz redova proizvodnih radnika. Takođe, kompanija je kupila i 100 novih autotransportera kroz ugovor sa IVECO grupom i Rolfom – oni će se koristiti uglavnom u Italiji, ali i u drugim zemljama.

Tavares je rekao i da se situacija sa poluprovodnicima vraća u normalu, kao i da je proizvodnja čipova trenutno redovna.

– U prvom polugodištu povećana je za 11% u odnosu na prošlu godinu. Proizvodimo automobile i smanjujemo zaostatke. Do kraja avgusta ili u septembru, vratićemo se na normalne nivoe – rekao je generalni direktor automobilske grupe, dodajući da 95% dobavljača ima situaciju pod kontrolom, ali da još postoje neke kritične situacije koje su na zanemarljivom nivou.

U Stellantis-u smatraju da su u dobroj poziciji da pobede u takmičenju sa kineskim igračima. Tavares je izjavio da je pozicija kompanije u EU veoma jaka.

Grupacija Stellantis, podsetimo, nastala je spajanjem Peugeot S.A. i Fiat Chrysler Automobiles 2021. godine, a u njihovom vlasništvu je i fabrika automobila u Kragujevcu.

Foto: Pixabay/Schwoaze, ilustracija