Promet kontejnera na riječkom terminalu Brajdica u 2020. povećan 12%

Promet kontejnera na kontejnerskom terminalu Brajdica u riječkoj luci, tokom prva četiri meseca ove godine bio je 12% veći nego u istom razdoblju prošle godine, dok je pretovar na železnici bio 45% veći nego lani, saopštila je kompanija Jadranska vrata koja upravlja terminalom.

Iz Jadranskih vrata naglašavaju da je početak godine bio snažan, te da se nastavio trend rasta od 20% s kojim je završena prethodna godina. Ipak, od marta je počeo da se oseća uticaj globalne pandemije covid-19 na obim pretovara, usled smanjenja potražnje i obustavljanja proizvodnje. Nakon toga, u aprilu je došlo do izvesnog oporavka izvoza iz Hrvatske, što je u skladu sa povećanjem proizvodnje u centralnoj i južnoj Evropi, ističu. Kada je reč o porastu uvoza u Hrvatsku, iz Jadranskih vrata su oprezni, s obzirom na to da je delom vezan za obnavljanje zaliha, a delom za novu potražnju.

Zanimljivo je da su količine uvoza u Hrvatsku zapravo manje, te je porast prometa u vezi sa povećanjem plasmana prema drugim zemljama, navode u Jadranskim vratima.

U toj kompaniji smatraju da još rano davati dalje projekcije za 2020, ali da, uzevši u obzir da više od 20% hrvatske privrede zavisi od turizma (možda čak i više, ako se uzme u obzir siva ekonomija), domaća uvozna potražnja ostaje upitna. Navode da su dalji koraci za postepeno razumno otvaranje privrede, uključujući i turizam, neophodni za ublažavanje negativnog ekonomskog uticaja pandemije.

Preduzeće Jadranska vrata d.d. osnovano je 2001. kao ćerka-firma Luke Rijeka d.d, a 2011. u vlasničku strukturu kao strateški partner ušao je International Container Terminal Services Inc. (ICTSI) sa koncesijom na 30 godina, do 2041. Luka Rijeka d.d. ima 49% deonica Jadranskih vrata, a ICTSI 51%.

Izvor: seebiz.eu

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.