Obaveze za ulazak u Nemačku, Češku, Austriju… – Srpski prevoznici traže hitnu reakciju zbog TESTIRANJA vozača

Poslovno udruženje Međunarodni transport zatražilo je danas, zbog sve većih problema na terenu, hitnu reakciju Ministarstva spoljnih poslova preko naših diplomatskih predstavništava u zemljama koje samovoljno uvode obavezan test za vozače i zahtevanje hitne obustave ovakvog tretmana vozača.

Pumedtrans je prethodno objavio da su austrijske vlasti uvele zabranu ulaska vozačima iz pravca Italije, ukoliko nemaju negativan korona test ne stariji od 48 sati.

„Smrzavanje zbog testova, kilometarske kolone“

Situacija na terenu se dodatno komplikuje, nakon što je više zemalja tokom proteklih dana uvelo obavezu testiranja na korona virus za vozače. Portal trans.info objavio je tokom danas tokom prepodneva da je “sve veći bes zbog nemačkih ograničenja na granici, budući da vozači čekaju na temperaturama ispod nule zbog covid-testova”.

Nakon što je Nemačka od nedelje (14. februara) Slovačku, Češku i deo Austrije – Tirol svrstala u „područja sa varijantom virusa“, svi vozači koji su u prethodnih 10 dana bili na teritorijama ovih zemalja (čak i u tranzitu) prinuđeni su da se testiraju, odosno moraju da poseduju negativan test ne stariji od 48 sati (dozvoljen je i brzi test, a lokacije za testiranje su: Češka OVDE i OVDE, Austrija, Slovačka, Mađarska). Zaprećena kazna je, inače, kako je objavilo slovačko udruženje prevoznika, 15.000 evra.

Prema izveštajima u Češkoj, neki vozači su morali da čekaju 3 sata na svoje testove, a trans.info je u ponedeljak izvestio da su se redovi na češkoj granici protezali i do 20 kilometara. U Italiji je u ponedeljak bilo još gore – na putu A22 prema severu, redovi teretnih vozila između Bressanone-a i Brenner Pass-a navodno su dostizali 40 kilometara (redovi su nastali zbog potrebe da prevoznici pristupe novim punktovima za testiranje, koji su postavljeni u tom području).

Češka

Nakon mera Nemačke, i Češka i Tirol su se odlučile na uvođenje novih obaveza za profesionalne vozače. Češka je tako 13. februara kao odgovor usvojila novu uredbu sa dodatnim merama u slučaju ulaska, te je za ulazak u tu zemlju takođe neophodan negativan test na korona virus, ne stariji od 36 sati, UKOLIKO se ide ka Nemačkoj.

Bojazan od prekida lanca snabdevanja

Nova odluka nemačkih nadležnih organa da od 14. februara 2021. godine, na listu „područja sa varijantom virusa“ svrsta Češku i Austriju, zabrinula je Asocijaciju automobilske industrije (VDA) i Savezno udruženje za teretni transport, logistiku i skladištenje (BGL).

Oni su podsetili da se mnogi delovi za proizvodnju automobila u nemačkim proizvodnim pogonima isporučuju se iz Austrije i Češke, just-in-time ili just-in-sequence. Ako nastanu velike gužve u saobraćaju zbog obaveze registracije i testiranja profesionalnih vozača, lanci snabdevanja mogu lako biti urušeni. Takođe, za razliku od prethodnog proleća, kada su kompanije imale dve do tri nedelje da povećaju zalihe neophodnih delova pre zaustavljanja isporuka iz Italije, nova odluka nemačkih nadležnih organa bila je iznenađenje i za proizvođače i za dobavljače i logistiku stavlja pred ogromne izazove.