TRGOVINSKI PARTNERI: Pad nemačke ekonomije manji nego 2009.

Prema minhenskom Institutu IFO, pad bruto domaćeg proizvoda mogao bi biti manji nego u globalnoj ekonomskoj krizi 2009. godine. Velika neizvesnost ipak postoji.

– Pad u drugom kvartalu i oporavak trenutno su povoljniji nego što smo očekivali – izjavio je nedavno u Minhenu ekonomski šef IFO-a Timo Wollmershäuser.

Pad ekonomije kao posledica krize izazvane virusom COVID-19 verovatno će biti 5,2%, a ne 6,7% koliko se do sada očekivalo. To bi značilo da bi pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) bio nešto manji nego u globalnoj ekonomskoj krizi 2009. godine, kada je ekonomija pala za 5,7%.

Pandemija korona virusa uronila je globalnu ekonomiju u duboku recesiju u prvoj polovini 2020. godine. Postepenim ublažavanjem mera prvobitno primenjenih u cilju zaštite od širenja virusa, prema Institutu IFO, oporavak je primetno počeo tokom leta. U daljem toku, tempo oporavka će se verovatno primetno usporiti, navodi se u saopštenju instituta.

Ekonomski rast od 5,1% očekuje se 2021. godine i 1,7% 2022. godine. Prema predviđanjima, nemačka ekonomija neće dostići nivo pre krize do kraja 2021. godine.

Ova predviđanja treba uzeti sa rezervom, jer i dalje postoje velike opasnosti.

– Neizvesnost u prognozama je veoma velika, jer niko ne zna kakva će situacija sa pandemijom biti u narednom periodu, da li će na kraju biti teškog Bregzita i da li će se trgovinski ratovi rešiti – rekao je Wollmershauser. Takođe, neizvesan je i tok strukturalnih promene u nemačkoj automobilskoj industriji. Zbog toga postoji mogućnost da će se ekonomija oporavljati sporije nego što se očekuje.

Prema Institutu IFO, broj nezaposlenih će porasti sa prosečno 2,3 miliona prošle godine na 2,7 miliona ove godine. U narednoj godini trebalo bi da se smanji na 2,6 miliona, a zatim na 2,5 miliona u 2022. To povećava stopu nezaposlenosti sa 5,0 na 5,9 procenata ove godine. Prema prognozi, nezaposlenost će pasti na 5,7 procenata u 2021. godini i na 5,5 procenata u 2022. godini.

Izvor: verkehrsrundschau.de/Kancelarija Ivanović 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.