U krovu hladnjače carinici pronašli 340 kg marihuane

Carinici su 24. aprila 2019. godine, u saradnji sa policijom, sprečili krijumčarenje preko 340 kilograma marihuane skrivene u krovu jedne hladnjače, saopštila je Uprava carina.

Droga je otkrivena kada je sinoć oko 20 časova na graničnom prelazu Šid za detaljnu  kontrolu izdvojena hladnjača vranjskih registarskih oznaka, jer je utvrđeno da su na njoj carinska obeležja, odnosno, plomba i lokator oštećeni.

Da podsetimo, carinska plomba i lokator su carinska obeležja čija je svrha maksimalna zaštita svih tovara koji prolaze kroz našu zemlju. I dok se plomba stavlja samo kako bi se osigurala istovetnost robe koja je utovarena na prevozno sredstvo, lokator pruža mogućnost očitavanja čitavog seta podataka. Reč je o sistemu za praćenje tovara robe kojim se direktno utiče na nepovredivost sadržaja pošiljke, što garantuje sigurnost i drastično smanjuje stopu krijumčarenja.

Čim se uoči da su carinska obeležja oštećena, znači da je bilo nedozvoljenog kontakta sa tovarom i odmah se pristupa detaljnoj proveri.

Carinici su na prelazu Šid uočili pomenuta oštećenja, zahvaljujući čemu je kamion natovaren automobilskim gumama namenjenim nemačkom tržištu dopraćen do graničnog prelaza Batrovci, gde je moguće izvršiti detaljan pregled skenerom. Analiza slike je pokazala da postoje nepravilnosti u krovu prikolice hladnjače, što je za carinike znak da treba da prekontrolišu sporne delove vozila.

Nakon demontaže, iz fabričkih šupljina kamionskog krova izvađeno je 246 paketa marihuane oblepljenih selotejp trakom, ukupne težine 340.230 grama.

Zaplenjena droga, 34-godišnji vozač i kamion predati su policiji i tužilaštvu u dalju nadležnost.

Foto: Uprava carina