UKRAJINA: Registracija stranih prevoznika carinskoj službi od 1. jula

Prema informacijama Državne carinske službe Ukrajine strani prevoznici koji obavlјaju prevoze na teritoriji Ukrajine (utovar/istovar, tranzit) moraju se registrovati ukrajinskoj carinskoj vlasti od 1. jula 2021. godine.

Nakon registracije prevozniku se dodelјuje sopstveni identifikacioni broj, pomoću koga se vrši identifikacija tokom prevoza u budućnosti. Bez pomenute registracije, biće onemogućen prelazak ukrajinske granice ili se neće obavljati carinjenje.

Registracija se može izvršiti na sledeći način:

  • na ukrajinskoj graničnoj carinarnici na ulazu/izlazu: popunjavanjem i predajom propisanog obrasca graničnoj carinarnici prilikom ulaska ili izlaska iz Ukrajine i dostavlјanjem kopije dokumenta koji dokazuje da je kompanija registrovana u matičnoj zemlјi; u ovom slučaju vozač treba da ima punomoćje za popunjavanje i potpisivanje prijavnog obrasca u ime kompanije;
  • slanjem popunjenog obrasca za registraciju poštom bilo kojoj carinarnici i dostavlјanjem kopije dokumenta koji dokazuje da je kompanija registrovana u matičnoj zemlјi;
  • lično ili preko predstavnika u bilo kojoj ukrajinskoj carinarnici: predstavlјanjem popunjenog prijavnog obrasca i kopije dokumenta koji dokazuje da je kompanija registrovana u matičnoj zemlјi, lično, preko ovlašćenog predstavnika ili preko carinskog agenta – u bilo kojoj carinarnici.

Obrazac za prijavu dostupan je na ukrajinskom i engleskom jeziku, a takođe bi ga trebalo popuniti na jednom od ova dva jezika kako bi se ceo process ubrzao. Ukrajinska carinska uprava takođe je obezbedila i primere tačno popunjenih obrazaca.

Nakon unosa prijave u ukrajinski informacioni sistem, podnosiocu zahteva se u roku od sat vremena dodelјuje preliminarni registarski broj, kojim se mogu izvršiti sve potrebne carinske formalnosti.

Obrazac za registraciju na engleskom jeziku možete preuzeti OVDE.

Obrazac za registraciju na ukrajinskom jeziku možete preuzeti OVDE.

Primer popunjenog obrasca na engleskom jeziku možete preuzeti OVDE.

Izvor: Pumedtrans 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.