Zaplenjene dve tone različitih lekova

Carinici su 22. marta 2021. godine prilikom vanredne kontrole robe smeštene u magacinu jednog uvoznika farmaceutskih proizvoda u Dobanovcima, zaplenili više od dve tone različitih lekova, čija je fakturna vrednost oko 340.000 dolara.

Naime, upoređivanjem dokumentacije i fizičkim pregledom robe pristigle iz Indije, ustanovljeno je da se iza prijavljenih „dijetetskih suplemenata“ kriju lekovi, navela je Uprava carina u saopštenju za medije.

– Ispostavilo se da se u kutijama navodnih suplemenata zapravo nalazi gotovo 100.000 pojedinačnih doza različitih lekova, za čiji su uvoz, za razliku od suplemenata, neophodne dozvole nadležnog ministarstva i Agencije za lekove i medicinska sredstva – navodi se u saopštenju.

Među zaplenjenim medikamentima najbrojniji su hipnotici, analgetici, antibiotici, sedativi, kao i lekovi za hipertenziju, impotenciju i dr. Protiv uvozničke firme iz Beograda je zbog pogrešnog deklarisanja robe pokrenut prekršajni postupak pred nadležnim sudom, do kada će sporni lekovibiti zadržani pod carinskim nadzorom.

Foto: carina.rs