Barža sa ugljem iz Rusije za Srbiju potonula u luci Konstanca

Barža natovarena sa 1.500 tona uglja koji je prevožen iz Rusije za Srbiju potonula je u luci Konstanca, javlja rumunski portal Digi24. Uzrok još nije poznat.

Barža je bila natovarena sa skoro 1.500 tona uglja, na vezu 119 luke Konstanca, a zatim je odvezena na vez 99 kako bi se pridružila konvoju sa nekoliko barži koje je trebalo da krenu ka Crnomorskom dunavskom kanalu, prenosi portal Digi24.

Pošto se incident dogodio u neposrednoj blizini veza, pomorski saobraćaj nije bio ugrožen, prenele su vlasti luke Konstanca. Rumunska pomorska uprava naredila je istragu.

Zasada postoje dve verzije mogućeg uzroka potonuća barže – neispravan utovar robe, ili pojava pukotine.

Prema pisanju rumunskog portala, barža je bila iz Nemačke i imala je srpskog vlasnika. Ugalj je trebalo da iz Rusije stigne u Srbiju, piše Digi24.

Radnici su postavili graničnik kako roba ne bi stigla do mora. Iznad vode su se pojavili tragovi nafte, pa je obaveštena Ekološka straža. Rumunska pomorska uprava pozvala je brodovlasnika da ukloni ugalj i da baržu pusti na vodu.

Ugalj nije bio namenjen EPS-u

Kako je RTS-u rečeno u EPS-u, ugalj sa barže koja je potonula u luci Konstanca, nije bio namenjen tom preduzeću.

List Danas objavio je nezvanična saznanja da nije reč ni o pošiljci koksa koji se koristi za rad visokih peći u železari u Smederevu, već da se spekuliše da se na barži nalazio kalorični kameni ugalj namenjen za prodaju na privatnim stovarištima u Srbiji.

(Foto: ilustracija)