Brodari nadograđuju plovila za manju potrošnju goriva

Gigantski kontejnerski brod CMA CGM Arctic kapaciteta 15.264 TEU započeo je svoje prvo putovanje iz dokova brodogradilišta Hyundai Samho u Južnoj Koreji tek u junu 2022, a već je spreman da se nasuče.

Kao deo dogovora kompanije CMA CGM i brodogradilišta Damen, ovaj kontejneraš dug 366 metara je među prvim od stotina brodova koji će proći prepravke, kako bi se povećala efikasnost upotrebe goriva.

Poslednjih godina, kako prenosi portal pomorac.hr, brodovlasnici su eksperimentisali sa mnogimbrojnim tehničkim poboljšanjima u pokušaju da smanje troškove goriva. Usporena plovidba je, kažu, odavno otkrivena kao način da se to postigne. Pre globalne finansijske krize, kontejnerski brodovi su, kako kažu stručnjaci za ovu oblast, projektovani da imaju maksimalnu brzinu od 25 čvorova. U 2009. godini, Maersk, praćen drugim kompanijama, smanjio je sve brzine broda na 17 čvorova kako bi uštedeo gorivo i novac. U osnovi, 17 čvorova je ono što proizvođači motora preporučuju kao najsporiju konstantnu brzinu bez oštećenja motora. Maersk je takođe testirao nekoliko brodova u Atlantiku na 15 čvorova tokom dužeg perioda i nije primećeno oštećenje motora, a ubrzo je industrija u celini prešla na brzine od oko 14 do 15 čvorova.

Mnogobrojne globalne brodarske kompanije kao što su Maersk i Hapag-Lloid, nedavno su namenile deo svojih flota za nadogradnju kako bi se smanjile emisije gasova staklene bašte. Čini se da je globalni sektor popravke brodova spreman za snažan rast prihoda u narednim godinama pošto su nedavno usvojeni zeleni ciljevi za 2030. koje je postavila Međunarodna pomorska organizacija (IMO).

Nedavni podaci kuće Clarksons Research, koja se bavi analitikom u pomorskoj industriji, pokazuju da je 35 procenata globalne trgovačke flote rangirano kao D i E, što prema IMO-ovom indikatoru predstavlja visok intenzitet ugljenika. Takođe, prema tom istraživanju, 31 odsto globalne trgovačke flote starije je od 15 godina. Nedavni izveštaj britanske konsultantske kuće Thetius sugeriše da će globalno tržište popravke brodova porasti sa veličine tržišta od 46 milijardi dolara ove godine, na 83 milijarde dolara do 2029. godine, piše pomorac.hr.

Foto: Pixabay/jd210848, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.