Uskoro počinje serijska proizvodnja prvog električnog dostavnog vozila u BIH

Preduzeće GS-Tvornica mašina Travnik (GS-TMT) pokrenuće u 2024. serijsku proizvodnju prvog električnog dostavnog vozila u Bosni i Hercegovini, koje će se uskoro naći na putevima u Nemačkoj, pišu BiH portali.

Reč je o ranije predstavljenom električnom vozilu EVO, koje je travnička firma osmislila, razvila i proizvela zajedno sa saradnicima i dobavljačima.

Ideju su pokrenuli nemački partneri, sa zahtevom da se za Deutsche Telekom razvije električno dostavno vozilo – EVO.

EVO je novi “igrač” na tržištu čija se serijska proizvodnja sa nestrpljenjem iščekuje. Uglavnim će biti korišćen na nemačkom tržištu, ali namera je da bude zastupljen i u regionu, piše BiH portal biznisinfo.ba.  Imaće maksimalnu nosivost 300 kg i mogućnost da pređe do 100 kilometara, a očekuje se da se nađe na ulicama početkom 2025. godine.

Većinski vlasnik travničke firme je kompanija GS Holding GmbH iz Regensburga, koja je istovremeno i jedan od trenutno najvažnijih i najaktivnijih investitora u celoj BiH.

GS-Tvornica mašina Travnik jedna je od tehnološki najnaprednijih fabrika u zemlji, a prvenstveno se baviproizvodnjom i ugradnjom industrijskih komponenti u složene proizvode, prema zahtevima i potrebama kupaca. Portal biznisinfo.ba navodi da je to preduzeće u 2023. imalo impresivne prihode od 65,8 miliona maraka (oko 33 miliona evra) i dobit od 5 miliona maraka (oko 2,5 miliona evra). Broj zaposlenih u 2023. popeo se na 505 – oko 40 više nego godinu ranije, što govori o rastu kompanije. Travnička fabrika takođe je poznata po tome što je u njihovim pogonima napravljen električni bicikl koji se našao u kolekciji Cristiana Ronalda.

Foto: Facebook/GS TMT

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.